LIČNO OBJAŠNJENJE: Erdogan Putinu pojasnio “rušenje Bashar al Asada”

Kremlj je sinoć saopćio da su Putin i Erdogan razgovarali telefonom o Siriji, a posebno situaciji u Alepu, ali nije iznio detalje objašnjenja sporne izjave o rušenju Asada…

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objasnio je u telefonskom razgovoru ruskom kolegi Vladimiru Putinu izjavu o planovima za rušenje Bašara el Asada, izjavio je danas savjetnik ruskog predsjednika Jurij Uškakov.

Ušakov, međutim, nije objelodanio detalje o tome kakvo je objašnjenje Erdogan prezentirao Putinu, prenijela je agencija RIA.

Reuters podsjeća da je Kremlj sinoć saopćio da su Putin i Erdogan razgovarali telefonom o Siriji, a posebno situaciji u Alepu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da je Moskva iznenađena izjavom Erdogana da su turske snage prisutne u Siriji da bi srušile režim predsjednika Asada, kao i da očekuje objašnjenje od Ankare.

“Ta objava je zaista novina za nas. To je veoma ozbiljna izjava i razlikuje se od ranijih i našeg viđenja situacije. Nadamo se da će naši turski partneri dati neko objašnjenje o tome”, rekao je Peskov.

Erdogan je početkom nedjelje kazao da je misija UN u Siriji bila neuspješna i ocenio kao čin ogorčenja to što je Turska u Siriju u avgustu, poslala tenkove, borbena vozila i specijalne snage na granicu.

“Tu smo zbog pravde, tu smo da okončamo ulogu okrutnog Asada, koji širi teror”, rekao je Erdogan.

(Tanjug)

Top