ČOMSKI SMATRA

Američki lingvista i filozof Noam Čomski smatra će uspon desnice i stavova protiv establišmenta kao rezultat neuspjele neoliberalne politike u Evropi vjerovatno dovesti do kraha Evropske unije, što bi, kako ocjenjuje, bio “tragičan razvoj događaja.”

On je, u intervjuu za “Raša tudej”, rekao da kandidatkinja francuske krajnje desnice za predsjednika države Marin Le Pen, koja navija za referendum o članstvu Francuske u EU, ima velike izglede da pobijedi na predsedničkim izborima 2017. i pokrene inicijativu za takozvani Fregzit.

Čomski, takođe, smatra da Njemačka nije ta koja bi pokrenula raspad Unije jer, kako kaže, ona ima koristi od tog bloka.

“Kada bi se Unija raspala, to bi bio tragičan razvoj događaja”, ocijenio je on.

Čomski objašnjava da je neuspjela neoloberalna politika prošle generacije uticala na ovako veliki porast popularnosti desničarskih stranaka.

“Ti programi su osmišljeni na način da dovedu stagnacije i čak propadanja velikog dijela stanovništva. Takođe su teško potkopali demokratiju, što je čak očitije u Evropi nego u SAD”, kaže Čomski.

Prema njegovim riječima, rezultat tih procesa je to što su ljudi gnevni, razočarani, sa srušenim nadama u budućnost.

Iako hvali evropske integracije kao jedno od “najvećih dostignuća u periodu posle Drugog svjetskog rata”, Čomski ističe da je ta struktura postala praktično nefunkcionalna.

“Uspostavljanje jedinstvene valute bez odgovarajuće političke strukture je recept za propast”, kaže on, dodajući da “ne postoje mehanizmi koji bi omogućili da bogati sektori pomažu siromašnim u teškim vremenima u EU”.

Američki filozof i lingvista se osvrnuo i na program novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, rekavši da ga ne smatra “antiestablišmentskim kandidatom”, imajući u vidu i to da je za ministra finansija odabrao čovjeka koji dolazi iz bankarske grupacije Goldman Saks.

Top