BiH nije politički emancipovana država

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da nestabilnost Bosne i Hercegovine ukazuje da ta država još nije potpuno politički emancipovana.

Ona je istakla da nedavni referendum u Republici Srpskoj vidi kao prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta, što, kako kaže, otvara mogućnost za novi konflikt.

“Referendum u Republici Srpskoj vidimo kao potencijalni niz referenduma, pa čak i o mogućoj nezavisnosti Republike Srpske. Ako se odluče na takav potez, sigurno bi došlo do reakcije Federacije BiH, što otvara mogućnost za novi konflikt. A s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između (predsjednika RS Milorada) Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski uticaj kroz oružje, taktiku, obavještajni rat informisanjem i dezinformiranjem…”, rekla je hrvatska predsjednica za portal Difens njuz. 

Grabar Kitarović je potvrdila da će hrvatski vojnici učestvovati u NATO odgovoru na gomilanje ruskih snaga na granici EU. 

“Naši vojnici trebalo bi da budu stacionirani u baltičkim zemljama, nedaleko od granice s Rusijom”, rekla je ona i dodala da je postavljanje vojnih snaga članica NATO-a kod granice s Rusijom dio je odgovora Evropske unije i NATO-a na ekspanzionističku politiku Vladimira Putina. 

Top