Rusija je naoružavala Hrvatsku, a ne Srbiju

Tokom proteklog rata Rusija je naoružavala Hrvatsku, a ne Srbiju, ispričao je za zagrebački “Večernji list” Marin Tomulić, koji za sebe kaže da je svjedočio tome, a da se sve odvijalo uz posredovanje Francuske.

Francuska država otvorila nam je Rusiju i sva skladišta naoružanja u zemljama u kojima su Rusi imali takva skladišta, ispričao je Marin Tomulić za Večernji list, prenosi RTS.

“Zbog svega što je za nas učinila za vrijeme rata, Rusija ne zaslužuje da joj sada nekritički uvodimo i produbljujemo sankcije. Bili su naši prijatelji i saveznici. Samo apelujem na to da se ne zaboravi”, naveo je Tomulić.

Rusija je, kaže, bila prijatelj i saveznik Hrvatske u nabavci naoružanja početkom 1990. 

“Rusi su nam isporučivali oružje na zahtjev Francuske. Ja sam tome svjedok”, tvrdi Tomulić, koga Večernji predstavlja kao “prvog dobavljača”.

Sada se, ističe, smatra da su Rusi bili i ostali saveznici Srba, ali to, kaže, nije tako jer Rusi su u proteklom ratu naoružavali Hrvatsku, a ne Srbe.

Tomulića, kao “prvog dobavljača” koga je doveo predsjedniku Franju Tuđmanu, spominje i Josip Manolić u svojoj novoj knjizi “Špijuni i domovina”, drugom nastavku memoara tog bivšeg hrvatskog premijera i visokopozicioniranog zvaničnika tajnih službi, kako iz doba bivše Jugoslavije tako i iz doba stvaranja Hrvatske.

“Kao premijer Hrvatske, Tomuliću sam dao punomoć ovlašćenog kupca vlade, a kasnije zvaničnog predstavnika Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka u pregovorima oko cijene ili načina isporuke”, piše Manolić u svojim memoarima.

“Vrlo brzo nakon što je angažovan, Tomulić je rekao da je francuska država spremna Hrvatskoj da pomogne u nabavci svih vrsta naoružanja. Tako je on postao centar grupe – činili su je još Željko Tomljenović, Ivan Čermak i (Dubravko) Novak – koja će se trajnije baviti tim poslom. Ne samo da je Francuska prijateljski otvorila svoja skladišta nego nam je otvorila i vrata u Kremlju, koji nam je omogućio kupovinu širom Evrope, u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Bugarskoj, ali i u Ukrajini i Kazahstanu”, piše u tim memoarima.

Tomulić je reporteru Večernjeg u Parizu ispričao da je i danas blizak s Manolićem i drago mu je, kaže, da je spomenut u njegovim memoarima.

A upoznali su se preko Ivana Denca, narodnog heroja i hrvatskog političara iz vremena SFRJ, inače vjenčanog kuma Josipa Tomulića, Marinovog oca.

Denac, koji je bio politički komesar 13. proleterske brigade, poznaje Manolića iz NOB-a, a obojica su poznavala i Tuđmana i prije osnivanja HDZ-a.

“Denac je sa mnom kontaktirao 1990. i ja sam iz Francuske došao u Zagreb, upoznao Manolića, koji me odveo Ivanu Čermaku u kabinet predsjednika Tuđmana. Čermak me zamolio da pomognem u nabavci oružja”, priča Tomulić, koji je tada živio na jugu Francuske, gdje je imao salon automobila, a gdje mu je jedan od klijenata, inače, obavještajac, pomogao da stupi u kontakt sa francuskim vlastima.

“Rekli su mi da je odluka francuske države da će nam pomoći u naoružavanju”, naveo je Tomulić i tvrdi da su mu dali dokumentaciju sa katalogom svih mogućih vrsta naoružanja ruske proizvodnje.

Nekoliko dana kasnije, kaže, sa tom dokumentacijom obreo se u Zagrebu, gdje ga je Manolić odveo kod Čermaka u kabinet predsjednika Tuđmana. Tomulić kaže i da je katalog oružja koji je dobio sadržavao sve vrste oružja, osim nuklearne bombe.

“Apsolutno sve”, rekao je i nabrajao: puške, metke, granate, sofisticirano oružje, helikoptere…

Tvrdi i da su Rusi znali da oružje koje prodaju ide u Hrvatsku, te da su mu, kako kaže, otvoreno rekli: “Mi ne možemo odbiti Francuze”.

Top