Kubanci potpisuju zakletvu Fidelu Kastru

Kubanci širom ostrva pozvani su da potpišu zakletvu kojom se obavezuju da će nastaviti ideal revolucije poslije smrti kubanskog lidera i oca Kubanske revolucije Fidela Kastra.

U tekstu zakletve nalaze se Kastrove riječi koje definišu njegovu viziju revolucije, a koje su prvi put izgovorene na proslavi Prvog maja 2000. godine, u jeku borbe za starateljstvom nad šestogodišnjim kubanskim dječakom Elijanom Gonsalesom, koji je mjesec dana kasnije vraćen sa Floride majci na Kubu.

Tekst zakletve glasi: “Revolucija znači imati smisla za istoriju, predstavlja mijenjanje svega što mora biti promijenjeno, potpunu jednakost i slobodu, kada se prema tebi ophode i kada se ti ophodiš prema drugima kao prema ljudskim bićima, kada postižemo emancipaciju sami i sopstvenim snagama, to je izazivanje moćnih dominantnih snaga iznutra i bez socijalnog i nacionalnog miljea, to je odbrana vrijednosti u koje vjerujemo, po cijenu bilo kakve žrtve, to je skromnost, nesebičnost, altruizam, solidarnost i herojstvo, to je hrabra borba, inteligencija i realnost, nikada ne lagati i kršiti etičke principe, to je duboko uvjerenje da ne postoji sila na svijetu koja može da sruši moć istine i ideja. Revolucija znači jedinstvo, to je nezavisnost, borba za naše snove i pravdu za Kubu i za svijet, koja je osnova našeg patriotizma, našeg socijalizma i našeg internacionalizma”. 

Fidel Kastro umro je u subotu ujutro po srednjoevropskom vremenu, a njegova urna biće položena u nedjelju, 4. decembra, u Santjagu de Kuba, gradu u kome je prije više od 60 godina počela Kubanska revolucija. 

Top