Milorad Dodik u diplomatskom karantinu

Bivši šef OHR-a u BIH, Volfgang Petrič, neposredno pred održavanje referenduma u Republici Srpskoj, najavio je duboku diplomatsku izolaciju Milorada Dodika u kojoj će učestvovati, pa čak i prednjačiti – Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić.

Nekoliko dana pred referendum u Republici Srpskoj, objavljene su teze da Republika Srpska od tog referenduma neće imati nikakvu korist i da će najvišu cijenu platiti predsjednik Srpske Milorad Dodik kome će nakon referenduma početi pristizati fakture u vidu potpune političke i diplomatske izolacije.

Štaviše, bivši šef OHR-a, Volfgang Petrič, tada je na vrlo jasan način najavio kako će u Dodikovoj izolaciji prednjačiti Srbija i njen aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

I zbilja, upadljiva je činjenica da predsjednik Republike Srpske već dva mjeseca nije bio u Beogradu niti se sastajao sa srbijanskim čelnicima, a što je u prethodnom razdoblju činio svakih desetak dana. Tokom posljednja dva mjeseca Dodik se sastao samo jednom sa ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukičevićem (25.10. u Istočnom Sarajevu) i to bi bio ukupni bilans Dodikovih bilateralnih susreta sa zvaničnicima Srbije nakon referenduma!

Da su Dodikove akcije kod Vučića znatno pojeftinile nakon referenduma 25. septembra, održanog uprkos protivljenju Vašingtona, Brisela, pa i službenog Beograda, bilo je jasno 7. oktobra kada je predsjednik Srpske uzalud pokušavao dogovoriti prijem kod Vučića makar na nekoliko minuta. Vučić je izbjegao susret s Dodikom u svom kabinetu, no uporni Dodik “ulovio” je Vučića na Beogradskom aerodromu i razmijenio s njim nekoliko kurtoaznih rečenica.

Nakon tog poniženja, Dodik je još nekoliko puta pokušavao dogovoriti sastanak s Vučićem, no redovno je nailazio na zatvorena vrata najmoćnijeg čovjeka Srbije. 

Podsjetimo, bivši šef OHR-a, Volfgang Petrič, nekoliko dana pred referendum u Srpskoj najavio je upravo takav razvoj događaja.

“Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum u Republici Srpskoj, jer za Beograd je on (Milorad Dodik, op.aut) izgubio svaki legitimitet”, rekao je Petrič najavljujući duboku diplomatsku izolaciju predsjednika Republike Srpske.

Volfgang Petrič je referendum u RS vidio kao “jedan opak način spašavanja vlastite kože”.

“Dodik zna da za Evropu više nije partner za dijalog, a Rusija ima svoje probleme. Mislim da Dodikova posjeta Kremlju zakazana za 22. septembar ništa na tome neće promijeniti. RS pod vođstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolovana i dovedena je u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope”, rekao je tada Petrič.

No, njegove proročke najave tada nije imao ko čuti u Republici Srpskoj, ni vlast, ni opozicija, a ni najveći dio građana.

SB

Top