Keri hoće sporazum sa Rusijom prije Trampa

Državni sekretar SAD Džon Keri preduzima „nevjerovatne“ diplomatske napore kako bi zaključio sporazum sa Rusijom o prekidu opsade Alepa, piše „Vašington post“.

„Odlazeći državni sekretar Džon Keri preduzima nevjerovatne diplomatske napore kako bi se postigao sporazum sa Rusijom o završetku opsade Alepa“, piše list.

Kao dio tih napora list označava telefonske pregovore Kerija sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom dva puta za nedjelju dana, kao i nedavni sastanak diplomata na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Peruu.

Prema podacima „Vašington posta“, Keri se plaši da novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp prilikom stupanja na dužnost postići potpuno drugačiji sporazum sa Moskvom, kojim će se Vašington naći „neposredno na strani“ Asada.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov potvrdio je da Džon Keri preduzima aktivne napore za rješavanje konflikta u Siriji. Prema riječima predstavnika Kremlja, državni sekretar SAD i šef diplomatije Rusije nikad nijesu imali tako česte kontakte na tu temu. U posljednjih mjeseci situacija u Alepu se nevjerovatno zaoštrila. U gradu i okolini su u toku žestoke borbe.

Teroristi u istočnim kvartovima grada drže 300.000 civila i prekidaju sve pokušaje nenaoružanog stanovništva da izađe iz grada kroz označene humanitarne koridore. Prema posljednjim podacima ruskog Centr

a za mirenje, sirijska vojska je u nedjelju od militanata oslobodila osam kvartova u istočnom Alepu, odakle je evakuisano više od 2.500 ljudi.

Top