Vašington post

Sofisticirana ruska propaganda je bila usmjerena protiv Hilari Klinton. Plasiranjem lažnih tekstova, vjera u američku demokratiju je dovedena u pitanje, tvrde nezavisni stručnjaci koji su se bavili tom operacijom, piše “Vašington post”. Oni tvrde da se ruski uticaj ipak teško može ocijeniti kao odlučujući za ishod predsjedničkih izbora.

Propagandna mašinerija Moskve se sastojala “od hiljada botovskih mreža, timova i plaćenih smutljivaca, i mreže sajtova i naloga na društvenim mrežama”, piše Vašington post.

Nju su pojačavali desničarski portali širom interneta, koji su prikazivali bivšu kandidatkinju demokrata za predsjednika SAD kao kriminalku koja krije svoju tešku bolijest i  planira da stečenu vlast preda globalnim finansijerima iz sjenke, ističe se u tekstu vašingtonskog dnevnika.

Napori tog poduhvata su takođe bili usmjereni ka povećanju tenzija u međunarodnim odnosima i promociji “straha od rata sa Rusijom”.

Ne može se zaključiti da se ruska kampanja pokazala odlučujućom u pobjedi Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, ali je, kako napominju istraživači, ona bila dio “široke strategije sijanja nepovjerenja u američku demokratiju i njene lidere”.

Ta taktika je podrazumijevala hakovanje računara izbornih zvaničnika u nekoliko saveznih država i objavljivanje mejlova koji bi osramotili Klintonovu u poslednjim mjesecima kampanje.

Istraživači su koristili internet alate za analizu kako bi došli do izvora određenih tvitova i izradili mape veza među nalozima na društvenim mrežama koji su dosledno i istovremeno objavljivali poruke.

Ponekad su otkrivani sajtovi koji su registrovani na istog vlasnika. U nekim slučajevima, indentični izrazi i rečenice korišćeni na različitim portalim i nalozima na društvenim mrežama, koji su objavljivani jedni za drugim, pokazujući da su umreženi i da ih kontroliše isti izvor, napominje se u tekstu Vašington posta.

Kako su zaključili istraživači, neki učesnici su svjesno bili dio propagandne mašinerije, dok su drugi služili kao “korisni idioti” – termin koji je tokom Hladnog rata opisivao osobe ili institucije koje su nesvjesno pomagale tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Neke od priča su potekle od RT-a i Sputnjika, ruskih državnih informacionih servisa, oponašajući stil i ton nezavisnih medija. Ponekad su u svojim vijestima korisili netačne i obmanjujučke priče. U drugim slučajevima, RT i Sputnjik su koristili naloge na društvenim mrežama kako bi pojačali vidljivost netačnih priča koje su već kružile internetom, zbog čega bi ih algoritmi vijesti prepoznavali kao “relevantne”. To bi ponekad navelo poznate američke medije da prenesu te neistinite priče, tvrde istraživači.

Propagandna mašinerija je pomogla u probijanju lažne priče o demonstrantu protiv Trampa, kome su navodno date hiljade dolara da bi učestvovao u protestu. Vest je potekla od samoproglašenog satiričara, a kasnije ju je objavio Trampov tim, navodi Vašington post.

Istraživači su utvrdili još niz drugih lažnih priča – o državnom udaru u turskoj vojnoj bazi Indžirlik i o navodnim namjerama Vašingtona da izvrši vojni napad za koji bi okrivio Moskvu.

Izborne nepravilnosti, namještanje glasova, neredi…

Poslednju nedelju kampanje za predsjedničke izbore u SAD obelježile su mnogobrojne priče o navodnim izbornim nepravilnostima, o namještanju glasova i najave mogućih nereda ukoliko Klintonova pobijedi.

Vašington post ističe da Jutjub kanal RT-a ima 1,85 miliona pretplatnika i 1,8 milijardi pregleda, što ga čini gledanijim od Si-En-Ena.

Iako ga SAD smatra za propagandno sredstvo Moskve, RT je stekao povjerenje nekih američkih konzervativaca. Tramp je u septembru dao intervju za tu rusku televizijsku mrežu. Kandidat za Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, penzionisani general Majkl Flin, putovao je u Moskvu na plaćeno gala veče koje je RT organizovao.

Istraživači navode da su vijesti ruskih medija nalazile plodno tlo na američkim portalima koji promovišu ekstremno desne stavove.

Osoba koja je radila za portal Nekst njuz netvork tvrdi da je urednik od njega tražio da prepliće vijesti sa tradicionalnih američkih medija kao što su Asošijeted pres i Los Anđeles tajmsa sa informacijama RT-a i Sputnjika, koje su se velikom brzinom širile internetom.

Za proteklih 90 dana, pred kraj izborne trke i posle nje, Jutjub kanal Nekst njuz netvorkaskočio je sa nekoliko hiljada na nekoliko miliona pregleda dnevno, tvrde analitičari. Samo u oktobru je taj kanal bio posjećen 56 miliona puta.

Top