Trampova administracija “teška” 35 milijardi dolara

Dok se Donald Tramp u kampanji predstavljao kao zaštitnik “zaboravljenih ljudi” i u Bijelu kuću ulazi na krilima podrške prije svega bijele radničke klase, sve je očiglednije da će novu američku administraciju činiti milioneri i milijarderi.

Pored Trampa, čije bogatstvo vrijedi više od 10 milijardi dolara, poznato je da će nova ministarka prosvete biti Betsi Devos, milijarderka i filantropkinja iz Mičigena, koja vodi Američku federaciju za djecu i čije je bogatstvo procijenjeno na 5,1 milijardu dolara.

Mediji su prenijeli da Tramp razmišlja o angažovanju naftnog mogula Herolda Hema sa bogatstvom od 15,3 milijarde dolara, investitora Vilbura Rosa, čija je imovina vrijedna 2,9 milijardi dolara, investitora Mita Romnija, čije se bogatstvo procjenjuje na 250 miliona dolara, piše evropski portal Politiko.

Politiko pominje i bankara Stiva Manuhina, čije bogatstvo vrijedi 46 miliona dolara, i advokata Rudija Đulijanija, čije se bogatstvo procjenjuje na više desetina miliona dolara.

Trampov vjerovatni zamenik ministra trgovine Tod Rikets takođe dolazi iz porodice milijardera, koja je vlasnik bejzbol kluba “Čikago kabs”.

Čak i penzionisani neurohirurg Ben Karson, kome je ponuđeno mjesto ministra stambene izgradnje i urbanog razvoja, ima bogatstvo u vrijednosti od 26 miliona.

Za savjetnika Bijele kuće Stiva Benona se navodi da je vjerovatno zaradio milione od učešća u šou programu “Sajnfeld”.

Ni potencijalni ministar rada nije “nesposoban”, navodi Politiko, uz napomenu da je zaradio više od 4,4 miliona dolara 2012. godine kao direktor kompanije u čijem vlasništvu su lanci restorana “Hardis i Karls”.

Trampov kabinet i administracija bi ukupno mogli da budu “teški” 35 milijardi dolara, što je enormna koncentracija bogatstva na jednom mjestu, koja bi bila bez presedana u američkoj istoriji, zaključuje Politiko.

Top