Bosna ulazi u finale

San svakog Bosanca i Hercegovca je da vidi svoju domovinu u nekom od finala. Sudeci po naj mladjim desavanjima, BiH je usla u poslednji krug pred samo finale svoga postojanja u ovakvom obliku koje poznajemo zadnjih 25 godina. Dok politicari sva tri naroda, oba entiteta i nepoznat broj kantonalnih opstinskih i kojekavih politicara sve cine samo da ucvrste svoje pozicije u dobroplacenim foteljama iz kojih istini za pravdu nemoraju nista ni da rade, gradjani (najnebitnija karika) stoji na rubu “opstati ili propasti”.
Nedavno smo bili svi svijedoci hapsenja branioca drzave iz posavine, da bi od juce bili “gledaoci novih hapsenja pripadnika 5.Korpusa ili bolje receno pripadnika 505. Buzimske brigade koja je bila simbol odbrane i simbol cistog obraza Armije BiH.
Pitamo se dali je to sve normalno, dali je legalno, dali je moralno ispravno i na kraju cemu to sluzi i sta je cilj svega toga? I na kraju se pitamo ko stoji iza svih tih hasenja , te troture i ponizavanja.
Kada uzmemo u obzir da na celu drzave vec dvadeset i kusur godina stoje iste osobe za koje se vezu najmnogobrojnija nedijela, ubistva, pronevijera, kradja, korupcija, izdaja, prevara,korupcija i jos niz prljavih rabota, uvidijecemo da nistanije slucajno pa tako ni najnovija desavanja u nasem drustvu. Prvih godina nakon rata uglavnom su haseni srbi zbog ratnog zlocina. Instrument pravosudje BiH je raspisivalo potijernicei naloge za hapsenja navodno samo uz nezavisno podrzavanje Bosnjackih i Hrvatskih prestavnika, dok su Srpski prestavnici kobajagi borili se za njihovo pustanje i prestanak hapsenja pripadnika Srpskog naroda. Tako je skrenuta paznja sa svih bitnih politickih i ekonomskih desavanja u BiH i cijeloj regiji. Provedene su najsumnivije privatizacije, prodaja najvecih drzavnih firmi, rudnika,prirodnih dobara i ostalog. I tako dok su se muslimani i hrvati radovali hasenju srba , politcko vodstvo sva tri naroda( dodik , izetbegovic, covic … i ostali) u magli radosti i tuge naivnih bosanaca i hercegovaca, kroz prodaju onog sto nikad nisu ni sanjali da je njihovo, natrpali su svoje dzepove i kao bonus postali neprikosnovene vodje jednog od tri naroda.
Ni malo naivni , dobro su znali da to nije sve sto se moze izvuci od jedne tako bogate drzave, ali isto tako su znali da se nemoze uvijek hapsiti samo iz reda jednog naroda! Dobro uigrane i jos bolje koordirane akcije hasenja u redovima druga dva naroda bile su logicni potezi.Moglo bi se reci da su igre na kartu nacionalizma i vijere sastavni dio njihovog biznisa.Ovaj ili onaj bi mi sad glatko mogao reci , pa oni su legalno izabrani predstavnici , izabrani su putem legalnih izbora ispred svog naroda?!!A dali je tako ??
Vratimo se malo u skoriju proslost. Kao slucajnost se pokusava prodati naivnom narodu kako su nacionalni ispadi, tipa “Jasarevic, hasenja Dr. Ganjica,Gen. Divjaka, ili neustavni referendum u rs su samo mali dio svega onoga cim se pokusava odvuci paznja javnosti sa stvarnih desavanja.Kupovine glasova, ucijenjivanja, kradje glasova i tome slicno , vijesto budu bacene u drugi plan ili jos bolje u zaborav. Provijerena metoda kako ostati na vlasti i ako i ptice na grani znaju da na tim izborima ima demokratije iste koliko slane vode u Dunavu.
Jucerasnja hasenja pripadnika 5.Korpusa su novo bacanje magle pred oci javnosti da bi se odvukla paznja sa novog zaduzivanja i planiranja budzeta za 2017 godinu. Uzimanju novih kredita koje mali porezni obaveznik mora vracati. Koja ironija sad se srbi vesele dok muslimani i hrvati kukaju. Dodik podrzava hapsenja, Izetbegovic i Covic nas toboze brane. Jao se nama … nemoj te nas vise braniti molim vas!!! Njihov moto ostaje “dok je kurbana, nema krize” , dok je ratnih heroja sa sve tri strane , ima se uvijek neko hapsiti i tako dizati prasinu kad njima zatreba.Samo je bitno prepoznati kad treba povecati ulog, to jest kad treba uhapsiti veceg heroja iz jedne od tri strane. Netreba biti bas nesto ekstra pametan pa da shvatis da nije bas pametno dirati u osinjak, a poznavajuci donekle istoriju i nacin zivota pogotovo u krajini, sa sigurnoscu mogu reci da su poceli igrati oko osinjaka. Nisu bas rijetke a ni nove glasine da bi trebalo uhapsiti i procesuirati i samog Gen. Dudakovica, sto je zasigurno udar direktno po sred osinjaka. Sad dali je to slucajna ili namijerna greska svemoguce trojke ostaje nam da vidimo. Ili je to bas finale jer vise nema sta da se proda i gdije da se zaduzi pa se tako planira dignuti poslednja buka (koja je uvijek najveca) da finalisti igre sto lakse nestanu sa pozornice i namiru odnesu sve ono sto su dugi niz godina krali i skupljali. Kako god da bilo ostace vijecno urezani u istoriju BiH, bas kao sto su po uzoru svojih nalagodavaca iz Amerike postavili sebi zvijezde po sred Sarajeva.Da li ce biti pozitivni ili negativni najvijerovatnije da ce nam se to samo reci nakon sto se slegne dignuta prasina i oni nestanu u magli i dimu a BiH se nadje u novom ratu.Finale je pred nama!!!

 
 
 Piše: Frka Halilagić  /BalkanBreakingNews
Top