Trump ponudio mjesto ambasadora SAD u UN guvernerki Južne Karoline Niki Hali

NOVOIZABRANI predsjednik SAD Donald Trump ponudio je guvernerki Južne Karoline Niki Hali mjesto američke ambasadorke u Ujedinjenim narodima, što je ona prihvatila, javlja danas En-Bi-Si News, pozivajući se na izvor blizak procesu tranzicije.

        Hali (44), kćerka imigranata iz Indije, koja je bila glasna kritičarka Trampa tokom većeg dijela predsjedničke trke, ujedno je i prva žena koju će Trump postaviti na visoku funkciju u novoj administraciji, javlja AP.

        Dva neimenovana izvora upoznata sa  Trampovom odlukom, koja još nije službeno objavljena, rekla su i da će to ambasadorsko mjesto biti pozicija na nivou Kabineta, navodi američka agencija, podsjećajući da nisu svi američki predsjednici smatrali mjesto ambasadora u UN položajem na nivou Kabineta.

        Hali će tako postati prva žena, ali i prva osoba koja nije bijelac, koja će biti imenovana za funkcionera na nivou  Kabineta, ukoliko Senat tu odluku potvrdi.

        Ona je druga Amerikanka azijskog porijekla koja je bila na funkciji guvernera u SAD.

        Nova funkcija za koju je Hali viđena oslobađa put zamjeniku guvernera Južne Karoline Henryju Mekmasteru, koji odavno podržava Trumpa, da preuzme ulogu guvernera, ocjenjuje AP.

        Hali se, u vrijeme unutarstranačkih izbora Republikanske stranke u februarui, zalagala za senatora iz Floride Marka Rubija, a potom je podržavala teksaškog senatora Teda Cruisea.

        Uprkos  sumnjama u pogledu Trumpa, ona se sa novoizabranim predsjednikom SAD sastala prošle nedjelje u Trampovoj kuli, poslije čega je izjavila da je sa njim imala “vrlo prijatan razgovor”, podsjeća američka agencija.

        Sada se na mjestu stalne predstavnice, odnosnoambasadorke SAD u UN, nalazi Samanta Pauer (46), član Kabineta odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame.

        Pauer tu funkciju obavlja od avgusta 2013. godine, a prije toga je bila specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za multilateralna pitanja i ljudska prava kao dio osoblja za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući.

Top