Pobuna protiv Romnija među Trampovim pristalicama i pomoćnicima

BROJNE pristalice i mnogi najbliži saradnici Donalda Trumpa digle su pravu malu pobunu protiv Mita Romnija kojeg novoizabrani predsjednik SAD po svemu sudeći namjerava da postavi za šefa američke diplomatije.

          Među “pobunjenicima” su i uticajni i Trampu blizak bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD Newt Gingrich i bivši guverner Arkansasa Mike Hakabi.

          Gingrich smatra da Tramp nikako ne smije State departman prepustiti čovjeku koji je tokom izborne kampanje bio izrazito protiv njega i ko mu, u najmanju ruku, neće biti lojalan.

          Hakabi je bio još kategoričniji. Već je novoizabranog šefa države javno opomenuo da bi imenovanje Romnija bilo «uvreda za sve koji su glasali za Trampa».

   Kako tvrdi CNN, Trampove pristalice i pomoćnici direktno i otvoreno traže da on funkciju Kerijevog nasljednika povjeri nekom drugom. Pritom podsjećaju da je Romney u kampanji Trampa nazivao “obmanjivačem i prevarantom”.

          Romnijevi protivnici posebno ukazuju da se njegovi spoljnopolitiki pogledi “ozbiljno razilaze” sa Trampovim povodom svih ključnih spoljnopolitičkih pitanja. Naročito povodom Rusije.

          Da nezadovoljstvo postoji i ključa, potvrdila je i Trampova savjetnica Kelijen Conway:

          “Digao se pravi talas  privatnh komentara i reakcija po socijalnim mrežama povodom Romnija. Neke Trampove pristalice upozoravaju da on ne smije doći na položaj državnog sekretara “.

          Gingrich je važio za najozbiljnijeg kandidata za državnog skeretara, ali je on objavio da bi više volio da se kao Trampov savjetnik bavi “strateškim pitanjima”.

          Među kandidatima je i bivši gradonačelnik New Yorka Rudolf Giuliani.

Top