Moskva upozorila Zagreb

Rusija je pozvala zvanični Zagreb da Ukrajincima ne nude iskustva mirne reintegracije, već da se pozabave rješenjem sopstvenih problema.

Ti problemi su, kako se navodi, vezani za prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Moskva, naime, smatra da su hrvatski problemi na tom planu hronični.

To je objavljeno u saopštenju Kancelarije za informisanje i medije ruskog ministarstva spoljnih poslova, na zvaničnoj internet stranici i predstavlja reakciju Moskve na predlog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da Zagreb Ukrajini prenese vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja.

Plenković je taj predlog iznio tokom nedavne posjete Kijevu i on bi se, prema njegovom mišljenju, mogao primijeniti na područja istočne Ukrajine – Donjeck I Lugansk, gdje se vodi rat i gdje su stvorene paradržavne tvorevine.

Plenkovićev predlog je izazvao ozbiljnu zabrinutost”Rusije, navodi se u saopštenju i upozorava da je osnova rješenja problema u Ukraijini mirovni sporazum iz Minska.

Tim sporazumom je, kako se podsjeća precizno označeno šta se mora učiniti da bi se regulisao problem Donjecka i Luganska.

Ovakav predlog, piše u komentaru, samo odvraća pažnju Kijeva sa njegovih obveza prema Minskom sporazumu.

“Minski sporazum nema alternative”, stoji u saopštenju.

Napominje se i da je cijena “mirne reintegracije” u Hrvatskoj progon 250.000 Srba u vojno policijskim akcijama Bljesak” i Oluja”.

“Mislimo da savjeti stranih ‘konsultanata’ mogu da stvore kod kijevskih vlasti iluziju da mogu uporabiti nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rješavanju tamošnje situacije“, poručuju iz ruskog ministarstva.

Rusko ministarstvo negoduje jer se hrvatski predlog o “mirnoj reintegraciji” odnosi i na Krim, koji je, kako podsjeća Moskva, pripojen Rusiji “na osnovu slobodne volje iskazane na referendumu na Krimu”.

Inače, hrvatska Vlada je na sjednici u Vukovaru 18. novembra formirala radnu grupu za saradnju sa Ukrajinom, što je, kako su prenijeli hrvatski mediji, bilo veliko iznenađenje za mnoge.

Mnogi su to objasnili činjenicom da je novi hrvatski premijer Plenković evroparlamentarac koji je, kako se ocjenjuje dao veliki doprinos za uspostavljanje boljih odnosa Brisela i Kijeva.

Inače, Kijev je drugo spoljnopolitičko putovanje novog hrvatskog premijera, a kako su prenijeli hrvatski mediji, to ne treba da čudi jer je riječ o zemlji sa velikim tržištem.

Hrvatski mediji su prenijeli da bi Zagreb kroz formiranu radnu grupu mogao dati veliki doprinos stabilizovanju političkih prilika u toj zemlji.

Hrvatska bi to, kako je rečeno, mogla da učini ponudivši primjer svog modela mirne reintegracije i kada je riječ o Krimu.

“Reintegracijom Podunavlja prošli smo sve faze koje čekaju i Ukrajinu, a hrvatski model za Ukrajince može biti dragocjen“, smatraju u hrvatskoj Vladi.

Top