Sarkozi priznao poraz u stranci

Nekadašnji predsjednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je poraz u prvom krugu glasanja za predsjedničkog kandidata opozicione stranke “Republikanci”, u kojem je ubjedljivo pobijedio bivši premijer Fransoa Fijon.

Sarkozi je u govoru u svom izbornom štabu u Parizu pozvao svoje pristalice da u drugom krugu stranačkog glasanja podrže Fijona.

Prema rezultatima obrade 3,2 miliona glasačkih listića od ukupno 5 miliona, Fijon je osvojio 44 odsto glasova, dok je na drugom mjestu još jedan bivši premijer, Alen Žipe, sa 28,1 odsto osvojenih glasova.

Sarkozi, koji je zajedno sa Žipeom prije glasanja važio za favorita, zauzeo je tek treće mjesto sa 21,1 odsto glasova i eliminisan je iz dalje trke za predsjedničku kandidaturu konzervativne stranke desnog centra “Republikanci”, nekadašnje Unije za narodni pokret.

Drugi krug glasanja za kandidata “Republikanaca” zakazan je za 27. novembar.

Agencija AP navodi da je Fijonova popularnost naglo porasla tokom posljednjih nekoliko nedjelja, najviše zahvaljujući njegovom imidžu autoritativnog i ozbiljnog lidera, suprotnom Sarkozijevom drskom ponašanju.

Top