ZAMEĆU TRAG:Vlast Srpske krišom prenosi nadležnosti!

Generalni sekretar PDP Miroslav Brčkalo rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da će zakonima koji će uskoro biti na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske vlast Republike Srpske nadležnosti sa bankarskog i finansijskog sektora Republike Srpske prenijeti na centralni nivo.

Radi se o Zakonu o bankama i izmjenama Zakona o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

„Samozvani čuvari Srpske krišom i daleko od očiju javnosti prenose nadležnosti i rade protiv budućnosti Republike Srpske. Zakon o bankama i izmjene Zakona o Agenciji za bankarstvo Srpske nisu nikakvo unapređenje sistema bankarskog sektora već isključivo ispunjavanje uslova MMF, koji su premijerka Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija bespogovorno prihvatili, na štetu Srpske“, objasnio je Brčkalo.

On je podsjetio da Pismo namjere koje su Cvijanovićeva i Tegeltija potpisali sadrži preko 40 uslova, ne potpuno dobronamjernih prema Srpskoj, samo da bi što prije dobili tranšu MMF bez koje ne mogu da opstanu.

„Pošto su uništili Agenciju za bankarstvo Republike Srpske, ostali smo bez sistema kontrole i bez regulatora bankarskog sektora. Daljim izmjenama zakona Agencija će ostati samo obična ljuštura, a pravu regulaciju će podići na centralni nivo“, rekao je Brčkalo.

Da bi dobili drugu tranšu MMF, objašnjava Brčkalo, Cvijanovićeva i Tegeltija će pristati i na memorandum o finansijskoj stabilnosti i bankarskoj koordinaciji, usvojiće novu metodologiju za određivanje boniteta banaka, formiraće fond za restrukturisanje bankarskog sektora čije je punjenje jako nejasno i upitno, a sve će ovo voditi centralizaciji upravljanja finansijskog sektora u BiH.

„Tranše koje će dobiti Vlada Republike Srpske nisu toliko vrijedne pažnje koliko posljedice koje će dugoročno ostaviti loše posljedice po naš bankarski i finansijski sektor“, rekao je Brčkalo.

Brčkalo je rekao i da je Dejtonski mirovni sporazum jedini mogući dokument koji garantuje opstanak Republike Srpske i da bi svaka promjena dovela u pitanje status Srba na ovom prostoru.

„Jedina srpska partija koja je, svjesno ili nesvjesno, pokušala da raspakuje Dejton je SNSD i to dva puta – jednom je to pokušao predsjednik partije Milorad Dodik u Prudu, a drugi put potpredsjednik SNSD Nada Tešanović, glasajući za Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora“, rekao je Brčkalo.

On je podsjetio da je Tešanovićeva tada glasala i za novu federalnu jedinicu, za ulazak u NATO i za očuvanje digniteta hrvatske vojske.

Brčkalo je pozvao SNSD da prestanu da lutaju, tumaraju i vode avanturističku politiku, kako bi zajedno spriječili raspakivanje Dejtona i sačuvali Republiku Srpsku.

(BN)

Top