IDEMO PRAVOSUĐE SVAKA ČAST:Zamrznuta imovina Eseda Radeljaša i Jasmine Horo

Oni su osumnjičeni za koruptivna i druga krivična djela, koja se dovode u vezu sa stjecanjem protupravne imovinske koristi na štetu budžeta Općine Novi Grad…

 

Kantonalni sud Sarajevo (KSS) je na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva donio rješenje o “zamrzavanju“ imovine Esedu Radeljašu i Jasmini Horo, osumnjičenima u predmetu “Blok“, potvrđeno je Feni u KSS-u.

 

Radi se o imovini za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela.

 

Naime, Sud je donio rješenje kojim se osumnjičenima određuje privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja nekretnina.

 

Osumnjičenom Radeljašu je određena privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja stambeno-poslovnog objekta i dvorišta (zemljišta) u Sarajevu, a osumnjičenoj Horo privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja stana u Sarajevu.

 

 Oni su osumnjičeni za koruptivna i druga krivična djela, koja se dovode u vezu sa stjecanjem protupravne imovinske koristi na štetu budžeta Općine Novi Grad.

 

 Uz Radeljaša i Horo u ovom predmetu osumnjičeni su i Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević.

 

Esed Radeljaš, bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar u Vladi BPK-a, osumnjičen je za krivična djela – ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca.

 

Prema navodima Kantonalnog tužiteljstva, počinjenjem ovih krivičnih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio protupravnu imovinsku korist od oko milion KM.

 

Ostale tri osumnjičene osobe – pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, Jasmina Horo, te bivši pravobranilac u ovoj općini Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinskopravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević, sumnjiče se da su Radeljašu omogućili da kroz upravni postupak nezakonito stekne novac i imovinu.

 

(FENA/dg)

 

Top