VALJISIJA KAČAVENDU ŠALJU U IZOLACIJU: Kontroverzni vladika odlazi u manastir na Fruškoj gori

Novi vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, pišu srbijanske “Novosti”, već je zatražio od vrha Srpske pravoslavne crkve da njegovog prethodnika ukloni iz Eparhije zvorničko-tuzlanske zbog navodnog kršenja kanona i necrkvene djelatnosti…

Sveti arhijerejski sinod Srpske crkve uskoro će odlučiti da li će kontroverzni bivši episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) ostati u ovoj eparhiji ili će dobiti premještaj u neku drugu episkopiju.

 

Novo mjesto boravka penzionisanog vladike mogao bi biti manastir Šišatovac na Fruškoj gori.

 

Novi vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, pišu srbijanske “Novosti”, već je zatražio od vrha Srpske pravoslavne crkve da njegovog prethodnika ukloni iz Eparhije zvorničko-tuzlanske zbog navodnog kršenja kanona i necrkvene djelatnosti.

 

Sinod je, prema informacijama iz krugova bliskih Patrijaršiji, zatražio od vladike Vasilija da se izjasni o optužbama. Poslije prijema njegovog odgovora, članovi Sinoda SPC odlučiće o njegovom budućem mjestu boravka.

 

Advokat Duško Tomić, koji je učestvovao u prikupljanju dokaza protiv bivšeg episkopa, kaže da je najizvjesnije da će Vasilije biti upućen u neki od manastira na Fruškoj gori.

 

– Konačnu odluku donijet će crkveni organi. Prema onome što mi je nezvanično potvrđeno, samo je pitanje sedmice kada će biti premješten u Šišatovac ili neki drugi sličan manastir – kazao je Tomić.

 

– Ostavite me, molim vas, na miru – kratko je novinarima „Novosti“ poručio vladika Vasilije Kačavenda.

 

Pitanje mjesta boravka Vasilija Kačavende trebalo bi što prije da se riješi – slažu se i u sjedištu SPC-a u Beogradu.

 

– Crkva bi trebalo da kaže svoju reč. Odluku, kakva god ona bila, trebalo bi da prihvate i vladika Vasilije i njegov naslednik episkop Hrizostom. To je u interesu Crkve i naroda – kazali su u sjedištu Srpske pravoslavne crkve.

Top