NOVI AMBASADOR TURSKE U BiH:Haldum Koč, čija je supruga porijeklom iz BiH, uputio emotivnu poruku građanima naše zemlje

-Zahvaljujući mojoj supruzi, članu familije koja je iz Bosne i Hercegovine emigrirala u Anadoliju, i ja se osjećam privilegovanim da budem dio jednog porodičnog stabla čiji korijeni se rasprostiru na širem geografskom području i koje već stotinama godina živi i doprinosi ovoj zajednici, kazao je Koč.

Novoimenovani turski ambasador u BiH Haldun Koč danas je predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću, čime je i zvanično preuzeo ovu dužnost.

 

Koč je od decembra 2008. do januara 2013. bio generalni konzul u Barceloni. Prije dolaska u Sarajevo bio je direktor informacijskih tehnologija pri turskom ministarstvu vanjskih poslova.

 

Ambasador Koč ovim povodom uputio je poruku građanima BiH, koju vam prenosimo u cijelosti:

 

Cijenjeni moji građani, poštovani Bosanci i Hercegovci,

 

uručivanjem akreditivnog pisma potpisanog od predsjednika gospodina Recepa Tayyipa Erdoğana predsjedavajućem Predsjedništva gospodinu Izetbegoviću, zvanično sam stupio na dužnost i tim povodom upućujem svim Bosancima i Hercegovcima i turskim državljanima koji žive u Bosni i Hercegovini srdačne pozdrave i izraze poštovanja.

 

Želim da svi naši građani kao i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini znaju da će mi prioritetni zadatak i odrednica mog mandata u Sarajevu biti prvenstveno razvijanje onih projekata koji će, kako unutar institucija tako i naspram šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini, dati dodatni značaj u okviru naših napora usmjerenih ka jačanju blagostanja u našim zemljama i unaprjeđenju jedinstva među našim narodima. Želio bih također da se meni i mojim saradnicima nastavi ukazivati izuzetno cjenjena susretljvost, kooperativnost i podrška podjednako kao što je pružana kolegama koji su prije mene obavljali ovu časnu dužnost.

 

Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine su na zadovoljavajućem nivou, a mišljenja sam da na njih prvenstveno ima utjecaj prisutnost duboke zajedničke prošlosti naših naroda, kulturne povezanosti među njima kao i najvažnije, a to je održavanje snažnih rodbinskih veza. Vjerujem da ću i ja pod ovim utjecajem obavljati svoju dužnsot sa posebnom dozom predanosti i zalaganja.

 

Zahvaljujući mojoj supruzi, članu familije koja je iz Bosne i Hercegovine emigrirala u Anadoliju, i ja se osjećam privilegovanim da budem dio jednog porodičnog stabla čiji korijeni se rasprostiru na širem geografskom području i koje već stotinama godina živi i doprinosi ovoj zajednici.

 

Najkonkretnije i najvidljivije primjere značaja, koji privrženost jedinstvu usljed naše zajedničke prošlostiima u pogledu ispunjavanja naših budućih zajedničkih ciljeva, vidim upravo u svojoj porodici i svojoj djeci. Smatram da će Bosna i Hercegovina biti moj drugi zavičaj, spokojan dom za moju porodicu kao i produktivno radno mjesto sa svim svojim ljudskim i prirodnim bogatstvima i razvojnim potencijalima.

 

Zbog porodičnih veza koje imamo sa Bosnom i Hercegovinom, danas kada stupam na dužnost moje uzbuđenje prevazilazi onaj entuzijazam koje svaki diplomata posjeduje u trenutku kada postaje ambasador. Poseban smisao za mene ima to što ću služiti i svojoj zemlji i narodu zemlje domaćina ispunjavajući svoju namjeru da iskustva koja sam stekao na različitim mjestima tokom svoje profesionalne karijere iskoristim radeći za dobro naroda Bosne i Hercegovine i pružajući najkvalitetniju i najefikasniju uslugu državljanima Republike Turske koji žive ovdje. Zahvaljujući tradicionalnoj srdačnosti i gostoljubivosti naroda Bosne i Hercegovine, čvrsto vjerujem da ćemo ja i moja porodica u svakom kutku ove zemlje pronaći nešto za sebe te da ćemo se osjećati kao u svojoj domovini, šta više kao u svojoj kući.

 

Značajan period svog mandata u Bosni i Hercegovini ću provesti u Sarajevu kako zbog pozicije naše ambasade, tako i zbog činjenice da ovaj grad predstavlja centar za donošenje odluka na državnom nivou. U isto vrijeme, posebno ću se truditi da u skladu sa mogućnostima što više putujem kako bih bolje upoznao ovaj lijepi krajolik, koji sam tokom svojih prethodnih dužnosti u susjednim zemljama obilazio samo u kratkotrajnim posjetama, te kako bi u svakom kutku ove zemlje sklapao nova prijateljstva sa našom bosanskohercegovačkom braćom u ime svoje države i svoje porodice. Vjerujem da će ova putovanja dodatno produbiti i dati novu dimenziju mom radu i radu naše ambasade.

 

Najviši nivo saradnje koji su naše dvije države razvile u sklopu zajedničkih vrijednosti i interesa obje zemlje ohrabruje sve nas koji radimo na terenu da stvaramo korisne ideje, realizujemo projekte i kreiramo novi ambijent u kojem će sinergija koju posjedujemo biti pretočena u konkretne rezultate.

 

Želim ovom prilikom naglasiti da će mi i tokom mandata u Sarajevu prioritet biti pružanje što kvalitetnijih konzularnih usluga svim našim građanima sa ciljem da na brz i ispravan način ispunimo zahtjeve svih državljana naše zemlje koji žive i rade ili pak privremeno borave u Bosni i Hercegovini, a potrebne su im usluge konzularnog karaktera.

 

Uvaženi moji građani, vrata naše ambasade su uvijek otvorena za vas. Naša ambasada predstavlja vaš dom u Bosni i Hercegovini. Dužnost nam je da sve naše prijatelje Bosance i Hercegovce ugostimo u ambasadi i predstavimo im našu zemlju. Osnovni cilj nam je da, noseći zastavu koju smo preuzeli od prethodnih ambasadora, nadmašimo postignuti napredak. Uz napomenu da očekujem vaše prijedloge u cilju pružanja što efikasnije i bolje usluge, u svoje lično ime, u ime svoje porodice i osoblja ambasade upućujem vam pozdrave i izraze poštovanja.

S.B

Top