VIDEO AKCIJA “PRAVDA” Hapšenja po Sarajevu: Priveden advokat Emir Karača, policija upala i u Općinu Stari Grad

Akcija “Pravda” od jutros se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo na više od 60 lokacija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U zajedničkoj policijskoj akciji učestvuju pripadnici Federalne uprave policije, MUP-a RS i USKOK-a u Hrvatskoj

Na oko 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj trenutno se vrši pretres u okviru akcije Tužilaštva KS kodnog naziva “Pravda”, u kojoj su jutros uhapšeni bivši ministar MUP-a BiH Alija Delimustafić i Juso Škrijelj.

Kako je rečeno iz Tužilaštva KS planirano je privođenje oko 20 osoba. Reporteri “Avaza” su na licu mjesta te su zabilježili provođenje advokata Emira Karače u ulici Branilaca Sarajeva.

U toku su pretresi u ulici Pehlivanuša, gdje se nalazi kancelarija advokata Keme Kapura.

Načelnik sarajevske Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je potvrdio kako su policijski službenici u okviru akcije “Pravda” jutros pretresli dvije kancelarije u zgradi općine, prenosi Anadolija.

– Policijski službenici su pretresli dvije kancelarije Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove. Uhapšeni su jedan službenik ove Službe i jedan bivši uposlenik, koji je sada u penziji – rekao je Hadžibajrić.

On je dodao da su ove dvije osobe privedene u privatnim stanovima, a ne u službenim prostorijama.

– Ovi pretresi se događaju u svim sarajevskim općinama osim u Novom Gradu, gdje su bili prije nekoliko dana – rekao je Hadžibajrić, prenosi Anadolija.

FENA: U FUP-u u toku saslušanje određenog broja osoba uhapšenih u akciji ‘Pravda’

Određen broj osoba uhapšenih u sklopu operativne akcije kodnog naziva “Pravda” priveden je u službene prostorije Federalne uprave policije (FUP) radi kriminalističke obrade, odnosno ispitivanja.

Ovo je Feni potvrdila glasnogovornica FUP-a Marina Zović, navodeći da će te osobe, nakon saslušanja, u zakonskom roku biti predane nadležnom tužiteljstvu na daljnje postupanje.

U sklopu akcije, a po naredbama nadležnih sudova, vrše se pretresi na oko 40 lokacija u Bosni i Hercegovini i oko 20 pretresa u Republici Hrvatskoj.
Radi se o više osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelima – organizovana kriminalna grupa u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od sudca, pranje novca i prevara.

Asistenciju u realizaciji operativne akcije “Pravda” pružaju – Obavještajno-sigurnosno agencija BiH, te MUPRS-a, kao i MUP Kantona Sarajevo, MUP Zeničko-dobojskog kantona i MUP Srednjobosanskog kantona.

Top