(FOTO,VIDEO) MASOVNE DEMONSTRACIJE PROTIV DONALDA TRUMPA: Protesti sve nasilniji, policija puca gumenim mecima, Trump bjesni na Twitteru

Hiljade ljudi, uglavnom studenata, ponovo su izašle na ulicu diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazile nezadovoljstvo izborom Donalda Trumpa za predsjednika.

U Los Angelesu stotine studenata su u povorci prošetale kampusom Univerziteta UCLA noseći transparente na kojima je pisalo “Zbacite Trumpa” i “Ljubav pobjeđuje mržnju”.

 
a1
Odmah nakon proglašenja Trumpove neočekivane pobjede u utorak, na tom su se kampusu održali prvi protestni skupovi.

 

Nešto sjevernije, u San Franciscu, oko hiljadu mladih, uglavnom srednjoškolaca, prošetalo je kroz finansijski kvart prema gradskoj vijećnici izvikujući “To nije moj predsjednik!” zaustavivši promet.

 

“Donald Trump je rasist. Napada sve imigrante i muslimane. Jučer su moji kolege iz razreda plakali”, rekla je Pamela Campos (18) za dnevnik San Francisco Chronicle.

 
a2
Hiljade studenata izrazile su svoje nezadovoljstvo i u drugim gradovima na sjeveru Kalifornije, pa tako i u Napi i Haywardu.

 

Stotine su izašle i na ulice Baltimorea, nešto južnije na istočnoj obali, pišu američka glasila koja među ostalim izvještavaju o studentskim okupljanjima u Teksasu, na jugu zemlje a drugi protesti najavljeni su za vikend.

 

Tokom iznimno žučne predsjedničke kampanje mnogi su Amerikanci bili zgroženi izjavama nekretninskog magnata o ženama, imigrantima, osobito latinoameričkim, o muslimanima i izbjeglicama i sada se boje da bi mogao ostvariti svoja obećanja kada 20. januara preuzme dužnost.

 

a3
A nakon par neobično ”tihih” dana i Trump se vratio na taktiku koju je koristio u predizbornoj kampanji – društvenim medijima. U četvrtak navečer požalio se na hiljade ”nepoštenih” demonstranata, piše New York Daily News.

 

”Vrlo sam uspješno pobijedio na predsjedničkim izborima”, napisao je Trump na Twitteru dok su desetine hiljada ljutitih Njujorčana protestovali ispred Trump Towera.

 

”Sad profesionalni demonstrantii, potaknuti medijima, protestuju. Vrlo nepošteno!”, napisao je Donald Trump.

 

a4
Tvit u kojem je novoizabrani predsjednik udario po medijima došao je nakon srdačnog sastanka s Barackom Obamom u Bijeloj kući.

 

Trump je poznat po učestalom vrijeđanju političara i novinara preko Twittera, no od izborne pobjede u srijedu, objavio je samo dva, neuobičajeno blaga tvita – jedan u kojem je obećao da će kao predsjednik ujediniti zemlju i drugi u kojem je čestitao marincima 241. rođendan.

a6

Ipak, ta čarolija pristojnosti razbijena je u četvrtak tvitovima o demonstrantima i medijima.

 

a5
Šef Obamine predsjedničke kampanje David Axelrod također se osvrnuo na ponašanje novog predsjednika. ”To nije dobro nakon izbora. Umjesto da dopre do njih, on poseže za Twitterom. Opet! Pobjednici ne cvile. Oni liječe”.

 

Policija Potrlanda gdje su demonstacije protiv Trumpa proglašene nemirima, pozvala je građane da se povuku i vrate svojim domovima. Agencije javljaju da je tokom posljednja dva dana od kada traju demonstracije uhapšeno na desetine ljudi, te da je policija u nekoliko navrata pucala na demonstrante gumenim mecima.

 

Top