DODIK ŽESTOKO UZVRAĆA BAKIRU: Prijatelj terorista, vehabija i islamista posljednji koji može nekome da prijeti!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio je danas bošnjačkom lideru Bakiru Izetbegoviću da je on posljednji čovjek koji može nekome da prijeti i nazvao ga prijateljem i inspiratorom terorista, vehabija i islamista.
 
Izetbegović je najprije, naime, konstatovao da Dodik na čelu RS usporava napredak BiH i poručio mu da je “najbolje da promjeni svoje ponašanje kako on ne bi bio promjenjen”.

Dodik je ocijenio da je Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i region, jer na sve načine pokušava da ostvari san svoga oca (Alije Izetbegovića) da od BiH stvori Islamsku državu.

– Zbog takve pogubne islamističke politike BiH sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost – naveo je predsjednik RS i dodao:

Kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, Izetbegović je posljednji čovjek koji može nekome da prijeti i nekoga da mjenja.

Dodik je istakao da je Izetbegović, prije svega, dužan da, nakon saslušanja Fahrudina Radončića u sudu u Prištini, cjelokupnoj javnosti, a posebno Srbima da podrobnije objašnjenje kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i započinjanju rata u BiH.

Ni meni ni Republici Srpskoj neće niko prijetiti, niti dovoditi u red, pogotovu ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti – poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Izetbegović svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa ostalim članovima Predsjedništva BiH neusaglašenim nastupom u Briselu, gdje je susrete sa zvaničnicima EU i NATO-a ponovo iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

– Njegov istup u Briselu je samo dokaz da on u stvari govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je Srpska nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tokom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje ”puzajućeg” stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije – rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

Govoreći o Izetbegovićevim stavovima u vezi s hapšenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju i njegovu “začuđenost” zbog “adresiranja tog problema na bošnjačku politiku”, Dodik je ocijenio da sve to poprima komičnu dimenziju, jer je svima jasno da je pravosuđe u BiH upravo pod Izetbegovićevim političkim uticajem.
 

Svi zločinci treba da odgovaraju, a kao predsjednik Republike Srpske, kome srpski narod godinama ukazuje povjerenje, posebno sam zainteresovan da budu preocesuirani zločini nad Srbima. To se, nažalost, ne dešava u dovoljnoj mjeri upravo zbog bošnjačkog političkog uticaja u pravosuđu – kaže Dodik.

On je podsjetio da je čak i američki diplomata Nikolas Hil, koji za vrijeme svog mandata u BiH Republici Srpskoj sigurno nije bio prijatelj, pri odlasku iz BiH govorio o uticaju Izetbegovićeve SDA na pravosuđe BiH.

– To je bošnjačka politička stranka koja je svoje ljude ”ugradila” i u Sud i Tužilaštvo BiH, Ustavni sud, da ne govorim o nižim nivoima… Oni tamo ne zastupaju pravdu, nego interese bošnjačke političke elite – napominje Dodik.

Top