KOMENTARI IZBORA U SAD

“Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD”, poručio je Putin.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsjednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

“Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsjednika na slobodnim izborima”, rekao je Šulc za radio “Evropa1”.

“Moramo da poštujemo budućeg predsjednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo”, poručio je Šulc, prenio je Rojters.

Tramp je izabran za 45. predsjednika SAD i on je prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Bijeloj kući, navodi britanska agencija.

Putin čestitao Trampu, zajednički odnose izvesti iz krize

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobjedi na predsjedničkim izborima i izrazio nadu da će zajedničkim radom uspjeti da rusko-američke odnose izvedu iz krize.

“Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD”, poručio je Putin.

On je izrazio nadu da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbjednosti.

Mogerini: EU nastavlja saradnju sa SAD,veze dublje od promjena

Federika Mogerini

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsjednika SAD, poručila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Fedrika Mogerini.

“Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promjene u politici”, istakla je Mogerini, prenio je AFP.

“Nastavićemo zajedničku saradnju, ponovo otkrivajući snagu Evrope”, navela je Mogerini.

Faraž čestitao pobjedu Trampu

Najdžel Faraž

Lider britanske Nezavisne partije Najdžel Faraž čestitao je Donaldu Trampu pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), prenosi Rojters.

“Predajem plašt Donaldu Trampu. Čestitam, vodili ste hrabru kampanju”, napisao je Faraž na svom Tviter profilu.

Faraž, koji je bio zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske Unuje, tokom predsjedničke kampanje podržavao je Donalda Trampa i čak je predvidio da će on podstaći isto ono nezadovoljstvo među glasačima, koje je dovelo i do britanskog napuštanja Unije, odnosno Bregzita.

Jildirim čestitao Trampu, odmah o Gulenu…

Binali Jildirim

Turski premijer Binali Jildirim čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobjedi na predsedničkim izborima u SAD, ističući da je to šansa za unapređenje bilateralnih odnosa.

Jildirim je rekao da će biti “otvorena nova stranica” u odnosima SAD i Turske ako Vašington isporuči imama Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za organizovanje neuspjelog vojnog puča 15. jula.

“Stvorila se šansa za novog predsjednika da unaprijedi odnose, imajući u vidu borbu protiv terorizma Turske”, kazao je Jildirim, prenio je Rojters.

Čavušoglu čestitao Trampu, jačanje odnosa sa SAD

Mevlut Čavušoglu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobjedi na predsedničkim izborima, ističući da će Ankara ojačati “odnose i saradnju zasnovane na povjerenju” sa SAD.

Čavušoglu je ovo objavio na svom Tviter nalogu, prenio je Rojters.

Orban o Trampu: Kakve divne vijesti, demokratija je još živa

Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je danas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na izbornoj pobjedi za predsjednika u SAD, poručivši da je “demokratija još živa”.

“Kakve divne vijesti. Demokratija je još živa”, objavio je Orban na svom Fejsbuk profilu.

Orban je u julu rekao da su planovi Trampa o migracijama i spoljnoj politici od ključnog značaja za Mađarsku, podsjetio je Rojters.

Mas: Svijet će biti luđi poslije Trampove pobede

Hajko Mas

Njemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je danas da će poslije pobjede Donalda Trampa, na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), svijet biti – luđi, prenosi Rojters.

“Nije kraj svijeta, ali će svijet biti luđi”, napisao je Mas na svom Tviter profilu.

Mas je i član Socijaldemokratske partije Angele Merkel.

Top