VIDEO Ima neka tajna veza: Politika, vlast…

Pronalazak vojnog naoružanja i opreme u blizini kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, hapšenje Jovana Jošila od strane MUP-a RS i njegovo puštanje zbog nedostatka dokaza, otvaraju niz kontroverzi i povlače paralele između aktera uključenih u ranije napade na području Republike Srpske i Srbije od kojih su neki bivši pripadnici službi bezbjednosti…

Jovan Jošilo (35) iz Banjaluke kojeg je u subotu MUP RS lišio slobode na osnovu potrage koju je za njim raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, pušten je zbog nedostatka dokaza.

Jošilo je nakon ročišta pušten na slobodu jer pred sudom nije prezentovan nijedan dokaz koji ga dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u u Jajincima, u blizini kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač nije htio da komentraiše da li se Jošić dovodi u vezu sa oružjem i municijom pronađenim u Јajincima i Novom Beogradu, navodeći da će to istraga utvrditi.

“Radi se o jednom licu, koje je policiji poznato po raznim krivičnim djelima iz ranijeg perioda, čak je bio i presuđivan”, izjavio je Lukač.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je Jošilo uhapšen po Interpolovoj potjernici Srbije i da je nakon saslušanja pušten na slobodu.

a1

Mektić je objasnio da je Jošilo uhapšen na zahtjev Srbije, koja ga tereti za udruživanja radi vršenja krivičnih djela i nelegalnog i nezakonitog posjedovanja oružja.

“U zahtjevu koji smo dobili od Srbije on (Jošilo) se ne dovodi u vezu ni sa oružjem pronađenim u Jajincima u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, ni sa oružjem pronađenim u garaži na Novom Beogradu. Bar to u zahtjevu nije navedeno. Da jeste, postupanje bi bilo drugačije”, rekao je Mektić za Tanjug.

BiH i Srbija imaju bilateralni sporazum koji dozvoljava izručenje svojih državljana, ako za to postoji opravdani interes. Jošilo je u Sudu BiH saslušan na okolnosti koje su navedene u Interpolovoj potjernici Srbije, a nakon toga je pušten na slobodu.

“Da je Srbija poslala šire obrazloženje i da je zatražila njegovo izručenje po osnovu tog bilateralnog sporazuma, te da je ponudila dokaze, u tom slučaju bi bilo ozbiljnih razgovora za ekstradiciju uhapšenog”, istakao je Mektić.

Zašto MUP Srbije nije dostavio više dokaza o povezanosti Jošila sa oružjem pronađenim u Jajincima, ako ih je imao, nije poznato.

BN televizija je, iz naših krugova bliskih premijeru Srbije, dobila informacije prema kojima je Aleksandru Vučiću poznato ko je Jovan Jošić, ali i Zoran Šućur, bivši pripadnik “Crvenih beretki”.

a2

Jošilo ima bogat kriminalni dosije

Jovan Jošilo (35) iz Banjaluke i Zoran Šućur (45) zvani Beli iz Doboja uhapšeni su početkom marta 2012. zbog sumnje da su pretukli Mirka Krivokuću, vlasnika poslovnice preduzeća „Evrorad“ u Novom Gradu! Oni se terete i da su Krivokući prijetili da će ga ubiti ukoliko Šućuru ne isplati 25.000 maraka!

Tada je prilikom pretresa Jošilove kuće u Banjaluci pronađena pumparica „maverik” sa pet metaka kalibra 12 milimetara, za koju nije imao dozvolu. Puška je oduzeta, a zaplijenjeno je i 15 metaka za lovačku pušku kalibra 12 milimetara, lovački redenik sa 13 metaka, futrola za pušku, metalna teleskopska palica i bejzbol palica.

Jošilo je u julu 2011. godine nepravosnažno oslobođen krivice za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19), koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma. U obračunu je Jošilo ranjen u obe noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u “nužnoj odbrani”.

U septembru 2011. godine Jošilo je hapšen zbog posjedovanja pištolja M-57 na kome je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil “volvo” za kojim se u to vrijeme tragalo. Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima, a 2006. i 2009. godine privođen je i zbog izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari.

Beli jedan od napadača na Petrovića?

Jošilo i Šućur poznati kao višestruki prestupnici, a tokom 2010. godine zajedno su bili u pritvoru KPZ Doboj, gde su se i upoznali.

Zoran Šućur Beli ranije je bio zaposlen u službama bezbjednosti, navodno je bio i pripadnik specijalne jedinice “Crvene beretke”, a bio je i član Glavnog odbora Saveza za demokratsku Srpsku Dragana Kalinića.

a3

U avgustu 2010. godine hapšen je zbog prijetnji načelniku opštine Doboj Obrenu Petroviću, od koga je pokušao da iznudi 20.000 evra.

U više navrata privođen je zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji, a u oktobru 2010. Osnovni sud u Doboju osudio ga je na 13 meseci zatvora zbog iznude i ugrožavanja sigurnosti.

Policija je Šućura istraživala zbog napada na Obrena Petrovića, kada je na dobojskog gradonačelnika i njegovo društvo prilikom jedne proslave 2010. ispaljena “zolja”.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo tvrdio je da policija nema dovoljno dokaza da je Beli izvršio napad “zoljom” na Petrovića.

Inače, Zoran Šućur i trojica njegove braće u Doboju su poznati kao žestoki momci koji imaju nekoliko godina zatvorskog staža i to uglavnom zbog tuča.

Nakon odležane trogodišnje kazne, Šućur je na slobodi. Ima državljanstvo Srbije i stalno mjesto prebivališta u Novom Beogradu gdje živi sa suprugom i dvoje djece.

BN televizija/ Istinito

Top