Trka do posljednjeg trenutka

Kandidati demokrata i republikanaca na današnjim izborima u SAD, Hilari Klinton i Donald Tramp, vodiće borbu do posljednjeg trenutka, objavio je Si-En-En (CNN), ocjenjujući da kampanja nikad nije bila napetija, neizvjesnija i bizarnija.

Tramp i Klinton se se bore za svaki glas, a posebno one u neizvjesnim državama.

Klinton je trenutno u boljoj situaciji, konstatuje CNN, podsjetivši da je FBI obustavio istragu protiv nje u vezi sa spornim mejlovima, a ankete pokazuju da opet ima prednost u mnogim ključnim državama.

Ipak, sve to bi moglo da se promijeni za nekoliko sati.

Posljednje ankete CNN daju prednost Klinton od četiri odsto. Njoj će glas dati 46 odsto ispitanih, dok 42 odsto više vjeruje u Trampa.

U većini ključnih država, koje praktično odlučuju pobjednika, trka je prilično tijesna.

Ako bi Klinton pridobila sve one države koje su na posljednjim izborima glasale za demokrate, kao i većinu onih koje su na granici, vjerojatno će dobiti izbore.

Demokrate, međutim, brine Trampova snaga na srednjem zapadu, posebno u Mičigenu gdje republikanski kandidat nije pobijedio od 1988. godine.

Toga je i Tramp svjestan, pa je kampanju usmjerio baš prema ovoj državi.

Glas Amerike navodi da posljednje ankete pokazuju da Klinton vodi za tri do šest odsto i da joj veliki broj analitičara daje najviše šansi za pobjedu.

Poslije jedne od najžešćih predizbornih kampanja u američkoj istoriji, Amerikanci izlaze na birališta, a posljednji dan tijesne trke za Belu kuću, Klinton i Tramp su proveli u malom broju saveznih država koje će odlučiti ishod – Floridi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Nju Hempširu i Mičigenu.

“Osvojićemo Bijelu kuću. To će se dogoditi”, poručio je Tramp.

“Želim da budem predsjednik svih Amerikanaca, i onih koji glasaju za mene i onih koji ne glasaju”, ističe Klinton.

Prema ocjenama analitičara, Tramp ima teži put do 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu.

Međutim, pojedini eksperti smatraju da bi oba kandidata mogla da nadmaše očekivanja.

“Ako Klinton osvoji tri procenta više od onoga što predviđaju ankete, onda možemo vidjeti njenu ubjedljivu pobjedu. Ako stvari odu u drugom pravcu, Tramp bi odjednom mogao veoma lako da ima potrebnu većinu elektorskih glasova”, navodi Nejt Silver, ekspert za istraživanja javnog mnjenja.

Na izborima će se, osim trke za nasljednika Baraka Obame, okončati i borba za kontrolu nad Kongresom.

Očekuje se da će Republikanska stranka da zadrži većinu u Predstavničkom domu, dok Demokratska stranka ima šansu da preuzme kontrolu nad Senatom.

Top