BAKIR IZETBEGOVIĆ U BRISELU: „BiH je u proteklih 18 mjeseci više napredovala na evropskom putu nego u cijeloj prethodnoj deceniji“

„Porast BDP-a u 2015. bio je 3,14 posto što je dvostruko više u odnosu na 2014. Ove godine očekujemo da stopa rasta BDP-a ostane na tri posto s mogućnošću povećanja i na 4 posto u srednjoročnom periodu. Porasli su prihodi od indirektnih poreza, povećala se industrijska proizvodnja”, kazao je, između ostalog, Bakir Izetbegović u obraćanju Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta…Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se danas Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta, naglasivši da se Bosna i Hercegovina vratila na put pristupanja Evropskoj uniji i u proteklih 18 mjeseci na tom putu više napredovala nego u cijeloj prethodnoj deceniji.

 

„Obnovljeni pristup Evropske unije omogućio nam je da postignemo taj napredak. Posao smo napravili mi u Bosni i Hercegovini, uz neprocjenjivu podršku od EU“, poručio je, između ostalog, Izetbegović.

 

„Dopustite mi da vas, na trenutak, vratim na 6. februar 2014. godine kada je u Strasbourgu Evropski parlament usvojio svoju godišnju rezoluciju o BiH, u kojoj ste zabilježili duboku zabrinutost ‘nedostatkom zajedničke vizije o budućnosti Bosne i Hercegovine ispoljenom od strane političkih lidera.’

 

Dan nakon toga, 7. februara 2014. građani Bosne i Hercegovine izašli su na ulice da protestiraju zbog teške socio-ekonomske situacije, tražeći od nas, svojih izabranih lidera, da ponudimo viziju budućnosti BiH i preduzmemo konkretne korake da tu viziju pretočimo u stvarnost.

 

Deset dana potom, tadašnji Komesar EU za proširenje gospodin Stefan Füle došao je u Sarajevo sa zaključkom da neće doći do dogovora bh. političkih lidera o sprovedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH. To nije zato što nismo pokušavali dovoljno.

 

Tokom skoro trideset mjeseci održali smo više od 150 sastanaka, na kojima smo raspravljali o preko 50 različitih prijedloga. Nismo uspjeli postići dogovor zato jer su neki od učesnika ovih pregovora ispoljavali spregu populizma i odvojenosti od stvarnih potreba naših građana. Stoga nije ni bilo čudo što je nakon našeg posljednjeg sastanka gospodin Füle javno rekao da bosanskohercegovački politički lideri ‘moraju biti odgovorniji prema potrebama građana’ – više radnih mjesta, više pravde, i bolji životni standard“, podsjetio je Bakir Izetbegović.

 

On je kazao da su u sedmicama i mjesecima nakon februarskih protesta održani brojni sastanci s predstavnicima akademske zajednice, građanskog društva i poslovnim ljudima širom BiH.

 

„A kad su nam u Sarajevo dolazili prijatelji iz prijestolnica država članica EU ili Brisela, s pitanjem kako nam mogu pomoći i kakvu nam podršku mogu pružiti kako bismo se pokrenuli naprijed, rekli smo im ono što smo kroz te sastanke i susrete shvatili – da je u interesu BiH i svih njenih građana da se usredotočimo na dvije stvari: socio-ekonomske reforme i približavanje Evropskoj uniji“, rekao je Izetbegović.

 

„Naši prijatelji iz Hrvatske, Slovenije i drugih država EU pomogli su nam da ovaj argument predočimo širom EU. U novembru 2014. Njemačka i Velika Britanija zvanično su drugim članicama predložile takozvani ‘Obnovljeni pristup EU’. U decembru 2014. njihov je prijedlog podržalo svih 28 država članica nakon čega je on postao službena politika EU. U najkraćem, BiH se vratila na put pristupanja EU, i u proteklih 18 mjeseci na tom putu je više napredovala nego u cijeloj prethodnoj deceniji“, izjavio je Bakir Izetbegović.

 

„Nas trojica u Predsjedništvu BiH složili smo se da je naš zadatak da osiguramo da se Bosna i Hercegovina nastavi kretati dalje u tom smjeru. Predsjedavajući Vijeća ministara i dvoje entitetskih premijera mjesecima su vodili vrlo intenzivne pregovore oko sadržaja agende socio-ekonomskih reformi za period 2015.- 2018.“, rekao je Izetbegović i dodao da je jedan od rezultata znatan porast ekonomske aktivnosti.

 

On je naveo da je BiH u ovom trenutku najbrže rastuća ekonomija u našoj regiji.

 

„Porast BDP-a u 2015. bio je 3,14%, što je dvostruko više u odnosu na 2014. Ove godine očekujemo da stopa rasta BDP-a ostane na 3%, s mogućnošću povećanja i na 4% u srednjoročnom periodu. Prihodi od indirektnih poreza su porasli za 3%. Industrijska proizvodnja povećala se za 2,2 %. Nezaposlenost je u odnosu na prošlu godinu opala za 4,4%“, tvrdi Izetbegović.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je napomenuo i da je napravljen značajan iskorak ka približavanju EU.

 

„Nisam ovdje da vam prikazujem ružičastu sliku današnje Bosne i Hercegovine, niti da vam tvrdim kako je svijetla budućnost izvjesna. Suočeni smo s mnogim izazovima i imamo mnogo otvorenih pitanja. Politički su odnosi još uvijek jako krhki. Nivo povjerenja nije zadovoljavajući.

 

Turbulencije se dešavaju bezmalo svakodnevno. Postići dosadašnji napredak nije bilo nimalo lako, a put koji je pred nama donosi još više izazova. Stoga smatram da trebamo oprezno produžiti dalje ovim putem, vodeći računa da ne ugrozimo ono što smo dosad postigli.

 

Vjerujem da će se većina vas složiti da mobilizacija političkih snaga koje će se oduprijeti rastućem populizmu, kao i pridobijanje naklonosti i podrške naših građana za to, nikada nije bilo teže nego što je danas.

 

Podrška koju populisti širom zemalja članica EU, kao i u zemljama koje se nastoje pridružiti EU, dobijaju od pojedinih trećih zemalja mnogo je jača je nego što je bila prije nekoliko godina. Njih ne zanimaju niti činjenice, niti dugoročne posljedice onoga što rade po naša društva“, kazao je, između ostalog, Bakir Izetbegović u obraćanju Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta…

Top