Sve u dosluhu s političkim faktorom

Predsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je da nakon onoga što je specijalni državni tužilac izjavio juče nema sumnje da su događaji od 16. oktobra urađeni u dosluhu sa političkim faktorom iz Crne Gore.

Đukanović je rekao da je odslušao konferenciju za novinare državnog tužilaštva i da se potvrdilo sve što se pretpostavljalo u prvim obraćanjima javnosti.

Podsjećamo, glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je juče da su organizatori kriminalne grupe, koja je trebala da izvede terorističke napade i izazove nerede na dan izbora 16. oktobra, nacionalisti iz Rusije, dodajući da ne postoje dokazi da je i država Rusija umiješana.Saopštio je i da je organizator članovima kriminalne grupe “jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira”.

”Postoji obilje dokaza i u dijelu istrage koji je vođen u Crnoj Gori i onoga što su uradili nadležni organi Srbije. Nažalost taj neprijatni mozaik se kompletira i stvaraju se pretpostavke za podizanje optužnice i pokretanje sudskog procesa”, rekao je Đukanović novinarima na Cetinju, nakon konstitutivne sjednice parlamenta.

On smatra da je izlišno komentarisati da li je neko od političkih faktora bio uključen.

”Sve se to događalo zbog politike, nije zbog nećeg drugog. Ne vjerujem da je neko van političkog prostora Crne Gore i van političkih subjekata iz Crne Gore osmišljavao kako će im pomoći da dođu na vlast nego su to radili u ovoj ili onoj vrsti dosluha sa politilčkim akterima na crnogorskoj poličkoj sceni”, kazao je Đukanović.

On je rekao da sve to treba, kada je pravni proces u pitanju dokazati i da vjeruje da će se do toga doći.

”Istraga je kroz jučerašnju prezentaciju dovela do mnogo više inofrmacija detalja nego prije nekoliko dana, a za 10 ili 20 dana biće još više detalja i informacija”, kazao je Đukanović.

On je naveo da bi svi kao građani željeli da se taj proces završi do kraja i da će to biti
dobro za Crnu Goru.

“Da će se stati na put ideji permantne političke i antidržavne destrukcije određenih političkih, medijskih i drugih krugova koji smatraju da pod plaštom svoje politilčke medijske ili nevladine djelatnosti mogu da destabiluzuju državu. Ne mogu, i jasno se mora poslati poruka i vjerujem da će ovaj slučaj biti dobar povod da se zaj nauk izvuče za sve koji su do sada bili u zabludi”, poručio je Đukanović.

Pregovori konstruktivni i obećavajući

Govoreći o pregovorima za formiranje nove Vlade, Đukanović je kazao da razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima vodi koalicioni tim na čelu sa mandatarom i da su oni konstruktivni i obećavajući.

”Obavljen je jedan ili par krugova razgovora sa njima. Ti razgovori su konstruktivni i obećavajući. Mislim da ćemo doći do konstrtuktivnog dogovora sa prirodnim partnerima i da ćemo nastaviti da Crnu Goru vodimo putem evroatlantske integracije i putem uspješnih pregovora sa Evropskom unijom”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u pregovorrima ima prijatnih i manje prijatnih tema.

”Prijatne su da mi dijelimo ono što su strateški ciljevi Crne Gore a manje prijatne su te da svako želi da dobije veći dio kolača u prethodno ograničenoj Vladi u pogledu njene strukture i brojnosti”, objasnio je Đukanović.

To, kako je kazao, nije ništa novo.

”Pregovori su uvijek tako vođeni i nema razloga da sumnjamo da ćemo doći do optimalne mjere saradnje unutar vlade i da ćemo stvoriti uslove da u naredne dvije do tri sedmice imamo izabranu vladu u parlamentu”, poručio je Đukanović.

Top