Istim novcem se finansiraju Hilari i ID

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž optužio je demokratsku kandidatkinju za predsjednika SAD Hilari Klinton da se finansira istim novcem kojim se finansira i ID.

Asanž je optužio Klintonovu i da obmanjuje Amerikance o tome ko stvarno podržava i finansira Islamsku državu i dodao da iza te džihadističke organizacije stoje bliskoistočni saveznici Vašingtona.

U mejlovima koje je “Vikiliks” objavio prošlog mjeseca sadašnja demokratska kandidatkinja u trci za predsjednika SAD Hilari Klinton, bivša američka državna sekretarka, nagovara Džona Podestu, savjetnika Baraka Obame da izvrši pritisak na Katar i Saudijsku Arabiju koji, kako navodi, pružaju tajnu finansijsku i logističku podršku Islamskoj državi i drugim radikalnim sunitskim grupama.

“Mislim da je to najznačajniji mejl u cijeloj kolekciji”, rekao je Asanž u ekskluzivnom intervujuu novinaru Džonu Pildžeru koji će u subotu u cjelosti emitovati RT.

“Svi ozbiljni analitičari znaju, pa čak se i američka vlada složila, da pojedinci iz Saudijske Arabije podržavaju i finansiraju ID, ali začkoljica je uvijek bila da neki “nevaljali” prinčevi koristeći svoj novac rade šta hoće, a zapravo vlada to odobrava. Mejlovi zapravo pokazuju da su Vlada Saudijske Arabije i Vlada Katara finansijeri ID”.

Na konstataciju novinara da Saudijska Arabija i Katar daju novac Fondaciji Klintonovih, a dok je Klintonova bila državna sekretarka, Stejt department je odobravao masovnu prodaju oružja, posebno Saudijskoj Arabiji, Asanž je rekao:

“Mejlovi otkrivaju da je najveći dogovor o oružju napravljen sa Saudijskom Arabijom, riječ je milijardama dolara”.

Asanž je potvrdio i da je ozloglašena džihadistička grupa ID u velikoj mjeri nastala novcem istih ljudi koji su novac uplaćivali i Fondaciji Klintonovih.

Asanž je odgovarao i na pitanja u vezi sa učestalim optužbama da “Vikiliks” pokušava da utiče na predsjedničke izbore u SAD u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa po nalogu Rusije.

On je odbacio mogućnost da Tramp pobijedi na predstojećim američkim predsjedničkim izbora i kazao je:

“Smatram da Trampu neće biti dozvoljeno da pobijedi. Zašto to kažem? Tramp nema establišment uz sebe, osim možda protestanata, ako se oni uopšte mogu nazvati establišmentom. Banke, kompanije oružja, stranog novca i drugi su ujedinjeni iza Hilari Klinton. I mediji svakako, njihovi vlasnici, ali i novinari.”

Top