Djeca recitovala partizanske pjesme, tužilaštvo vodi istragu

Državno tužilaštvo u Vukovaru zatražilo je istragu zbog dojave da su djeca iz Osnovne škole u Boboti kod Vukovara recitovala partizanske pjesme.

Prema dojavi, to je od njih tražio jedan od nastavnika da bi na taj način obelježili Dan ustanka u Srbu.

Riječ je o stihovima Branka Ćopića iz pjesama “Na Petrovačkoj cesti”, “Pesma mrtvih proletera”, “Na putu slavnih predaka” i “Lika”, kao i o poznatim pjesmama “Druže Tito, mi ti se kunemo” Radoslava Rotkovića, “Mi smo Titovi” Advana Hozića i “Titov napred” Vladimira Nazora, prenose hrvatski mediji.

U vukovarskoj policiji potvrdili su da su dobili nalog tužilaštva, ali rezultate istrage nisu komentarisali.

Kulturno-umjetničko društvo iz Bobote pozvano je u avgustu da gostuje u Srbu povodom organizovane komemoracije za žrtve pobune protiv terora NDH nad Srbima.

KUD Bobota odazvao se pozivu, ali su sa sobom poveli i nekoliko školske dece iz sela, koja su pevala pesme. U školi kažu da ništa od toga nije bilo u organizaciji ove ustanove.

Predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević upozorio je da je ovo politički pritisak i zastrašivanje pripadnika srpske zajednice.

On je istakao da niko ne krije da su djeca bila u Srbu, pa mu nije jasno čemu saslušavanja.”Nijedno dijete nije bilo prisiljeno da ide, roditelji su dali suglasnost. Djeca su u Srb išla prvenstveno zbog putovanja. Njihov nastup nije ni bio u okviru službenog programa, već prije njegovog početka”, rekao je Mikerević.

On je dodao da je riječ o pjesmama autora poput Nazora i Ćopića, koje nisu zabranjene. “Ne vidim u tome ništa sporno ni provokativno”, kaže Mikerević.

Top