Bankrotirao Boreli, zbogom borosanama

Firma “Boreli” iz Sombora, koja je nakon raspada Jugoslavije postala nasljednik fabrike “Borovo” na ovim prostorima i bila poznata po proizvodnji popularnih borosana i startas patika je bakrotirala.

Izlozi i rafovi u gotovo 90 prodavnica obuće Boreli u Srbiji od sada su prazni. Firma je nakon 15 godina borbe izgubila bitku za privatizaciju, a nasljednik Borova na ovim prostorima proglasio je bankrot.

To je bio samo logičan slijed događaja od prije tri mjeseca, kada je Privredni sud u Somboru otvorio stečaj u ovoj firmi. Dio radnika već tada je ostao bez posla, a sve ostale karijere u ovoj firmi, od kojih su neke trajale decenijama, završavaju se ove nedjelje.

Boreli se posljednjih 15 godina borio da bude privatizovan, zainteresovanih kupaca bilo je sa svih strana, i među domaćim i stranim firmama, međutim, neriješeno imovinsko pitanje sa matičnim Borovom iz Hrvatske (što se navodno godinama rješavalo na državnom nivou), ugasilo je firmu koja je do posljednjeg dana proizvodila i prodavala obuću, piše “Danas”.

Stečajni postupak u Boreliju pokrenut je zbog neizmirenih dugovanja koja su tada, u julu ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 miliona dinara. Prije samo dve godine, na spisku zainteresovanih za kupovinu Borelija bilo je šest imena, među njima su bile firme iz Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina komerc, kao i italijanska fabrika obuće Prodžeti.

Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za italijanski “Lenči”, kao i za nemačku firmu “B. Stump Baier”, za koju su izrađivali vojničke čizme i patike. Iako je svojevremeno Agencija za privatizaciju svrstala Boreli u kompanije od opšteg interesa, očigledno da to nije bilo tako.

Građani su tako ostali i bez jedinog mjesta u kom su mogle da se kupe čuvene borosane i startas patike.

Fabrika Borovo nastala je 1931, ali je prvi put registrovana dvije godine kasnije. Osnovao ju je Jan Bata, a ime Borovo fabrika je dobila tek 1946. Zlatna era ove fabrike obuće u Jugoslaviji bila je osamdesetih godina prošlog vijeka. Tada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, više od 580.000 komada auto guma i još 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Poslije raspada SFRJ, Borovo nastavlja da postoji u Hrvatskoj, a 1997. fabrika obuće u Somboru počinje da radi pod imenom Boreli, izvještava N1.

U Borovu za nisu htjeli da komentarišu bankrot Borelija.

Top