NARODE, NE NASJEDAJ VIŠE LAŽIMA:Novo urušavanje POSAVINE Igrokaz Dragana Čovića i Milorada Dodika

ORAŠJE – Uhićenja deset istaknutih pripadnika HVO-a u Orašju, a potom i odluka o jednomjesečnom pritvoru hrvatskim braniteljima na čelu s generalom Đurom Matuzovićem, koji je već imao tri infarkta, svatko je doživio na svoj način, a ja sam doživio kao pad Posavine (iako je Orašje jedini dio Posavine koji u ratu nije pao i sreća da nije, jer bi JNA imala otvoren put za “iživljavanje” po većem dijelu Slavonije) i novu hrvatsku izdaju. Čitam o prepirkama jesu li nam krivi Srbi ili Bošnjaci i nemogu se načuditi glupostima što ih prvenstveno “prosipaju” hrvatska novinarska pera. Već sam pisao i ponovno pišem i sve vas uvjeravam da su ovom stanju krivi ponajprije hrvatski politički dužnosni. I gospoda iz Republike Hrvatske, a najviše naši “stožernici” na čelu sa zna se kime.

Ovo što se dogodilo u Orašju nije ništa drugo nego HDZ-ovo pomaganje Miloradu Dodiku u namjeri rušenja Tužiteljstva i Sudstva BiH, odnosno institucija ove države. Razlika je jedino u tome što Dodik sve to javno čini, dok hrvatski izdajnici to tajno čine. U prilog tome ide i jutrošnja informacija iz HNS-a kako će oni tražiti preispitivanje djelovanja te dvije institucije, a zapravo će tražiti ukidanje, ne zbog ovih i sličnih optužnica spram braniteljske populacije već zbog optužnica koje su bile pripremljene protiv njih i njihovog dugogodišnjeg kriminala, pa su svjesni kako ih u budućem razdoblju od odgovornosti može spasiti samo ukidanje spomenutih institucija.

Tragikomično je čitati kako Tužiteljstvo BiH kontrolira SDA, a donedavno je na čelu tog Tužiteljstva bio Goran Salihović, jedan od najvažnijih Dodikovih igrača, koji je u vrijeme predizborne kampanje sklonjen upravo iz razloga da bi pomogao Dodiku da što lakše dođe do izborne pobjede, baš kao što mu je pomogao i Referendum vezan za Dan Republike Srpske, jer danas i ptice na grani znaju da taj Referendum nije imao nikakav drugi cilj i značaj osim osigurati pobjedu Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.

Tko je došao umjesto Salihovića? Došla je Gordana Tadić. A tko je gospodo Gordana Tadić? Gordana Tadić je rodica Mije Krešića. A tko je Mijo Krešić? Možda bolje da i ne znate, jer nekad je neznanje itekako dobro. Zapravo, mnogi mislite da znate tko je dotični – vodeći HDZ-ov kadar s prostora Tuzlanske županije, a zapravo jedan od glavnih igrača Stanka Čolaka, jednog od ključnih ljudi negdašnje UDBA-e koja i dan danas vedri i oblači u političkom prostoru ovih naših “naroda i narodnosti”.

Tko zna, možda je Gordana Tadić upravo zbog toga dobila promaknuće?

Nadalje, Gordana Tadić je osoba koja je potvrdila optužnicu protiv hrvatskog generala i jednog od najčasnijih sinova obrane Bosne i Hercegovine Zlatana Mije Jelića. Učinila je to po nalogu Mije Krešića i Dragana Čovića. Ovo što pišem najbolje znaju hrvatski generali koji su se također oglasili povodom aktualnih zbivanja te u svom dopisu, pored ostalog, naveli kako se najviše uzdaju u Vladu i predsjednicu Republike Hrvatske, jer od Hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH, koji kontinuirano odlazi na proslave Dana Republike Srpske i slične “veselice”, te prima tamošnje ordenje, kao što na sličan način putem Večernjakovog pečata uzvraća Miloradu Dodiku, ne očekuju ništa. Kako i očekivati od te bagre koja je od prijeratnog hrvatskog stanovništva iz tzv. Republike Srpske ubila i protjerala 90 posto tog stanovništva?

Božo Ljubić je posebna priča i mislim da bi Jakov Sedlar o njemu trebao snimiti sljedeći svoj dokumentarac, jer materijala ima napretek. Samo bio bi to film koji bi punio kinodvorane u Banja Luci, Prijedoru i Istočnom Sarajevu. Podsjetit ću samo na Ljubićeve riječi tijekom protekle kampanje za izbore u Republici Hrvatskoj kada ovaj poznati seoski “ljekar” iz Širokog Brijega reče “Nije vrijeme za generale već političare koji imaju viziju”!

Tako tada reče “vizionar” koji je prije deset godina na nagovor Ive Sanadera osnovao HDZ1990 i “urušio” hrvatsko zajedništvo u BiH. Možda je upravo Ljubić znao što se sprema hrvatskim generalima, pa je stoga i dao takvu izjavu. Žalosno je da imamo HNS na čelu kojeg se nalazi takav “kvisko” kakav je Božo Ljubić. Istina, HNS je jednako HDZ BiH, a ako to znamo što se i može očekivati od ove institucije koja je puna podrepaša, poslušnika i uhljeba?

Većina njih se smrtno boji Čovića, a Čović ne želi uvrijediti prijatelja Dodika. Bojim se da je Čović znao već unaprijed za ova uhićenja. Isti taj Čović je bio u Posavini bezbroj puta. Dođe i ode. Podijeli naredbe svojim prirepcima i otiđe. Zna on i za masovnu grobnicu u Vidovicama, zna za zločine koji su počinjeni od strane njegovih simpatičnih prijatelja iz “simpatične” mu i “neupitne” RS. Zna da za te zločine njegovi prikrpci iz HDZ-a u Orašju nikada nisu ni prstom mrdnuli. Da i ne spominjem četničke zločine na širem području Prijedora, koji su znatno gori od bošnjačkih zločina nad hrvatima Središnje Bosne i Hercegovine.

U kuolarima kažu ti naši vrli domoljubi: “Mi smo se sa Srbima (četnicima) dogovorili. Stvorili smo dogovor o neoptuživanju.” Evo im taj dogovor. A žrtve u nekada okupiranim Vidovicama, Kopanicama i Jenjiću neka se prevrću u grobu. Ponovno ih se ubija. Na inicijativu Smiljana Šokića u OV-u Orašje o konačnom procesuiranju zločinaca (a oni su već poznati), tromandatni načelnik Đuro Topić kaže: “To nije naš posao”! I zato sada Šokić s razlogom pita gospodu u Orašju: “Tko sada treba regirati? Vaš dogovor je izigran, a Čović se smije”!

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.Ba
Top