IZRAELSKI GENERAL JEDVA PREKUHAO DA KAŽE: Sayeed Hassan Nasrullah pretvorio Hizbullah u jednu od najmoćnijih organizacija svijeta

‘Trebamo ozbiljno shvatiti prijetnju Nasrullaha o ratu na Golanskoj visoravni”

“Uprkos tome što Izraelci smatraju da je Hizbullah Libana nakon Irana njihov neprijatelj broj dva, Hizbullah se sada pretvorio u stratešku opasnost i Sejid Hasan Nasrullah, generalni sekretar Hizbullaha Libana je jedan od onih arapskih lidera čiju izjavu treba slušati”, objavio je portal dnevnog lista Raialyoum u svom članku kojeg je pisao Zuhair Andraos.
Jedne decenije nakon drugog libanskog rata (ljeto 2006. godine), analitičari, eksperti i zvaničnici Tel Aviva i dalje pokušavaju što preciznije razmatrati ovu pojavu, odnosno steći iskustva iz pobjede Hizbullaha u borbi protiv ove agresije. Ovo pitanje je razmotreno na Univerzitetu Tel-Hai na sjeveru Izraela. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da preko 80 posto Izraelaca vjeruje Sejidu Hasanu Nasrullahu, dok ostali svojim liderima.
Dnevni list Yediot Ahronot na hebrejskom jeziku je o tome, pozivajući se na izraelskog visokog oficira, napisao: “Tokom rata u Gazi, koji se dogodio nakon libanskog rata do kojeg je došlo 2006.godine, visoki generali izraelske armije su pratili način saradnje Hizbullaha Libana sa dešavanjima na Pojasu Gaze, te čekali stav Nasrullaha o ovom pitanju. Ako saznamo o gledištu svog prvog neprijatelja tj. Hizbullaha, mnogi poslovi će nam biti jasni. Nasrullah je uspio uticati na mišljenje Izraelaca i da u njima stvara sigurnosnu zabrinutost, odnosno da izaziva njihov strah od raketa Hizbullaha.
Eitan Haber, šef ureda Jichaka Rabina, bivšeg premijera Izraela u članku za Yediot Ahronot je rekao: “Pobjeda u svim ratovima nije moguća. Da je bilo tako, savjetovali bismo da hitno počnemo s ratom… Hizbullah je tokom proteklih godina opremljen hiljadama preciznih raketa i dobio je više hiljada obučenih boraca koji su u Siriji stekli velika iskustva. Mir koji postoji na sjeveru (okupirane Palestine) će biti zaboravljen ispaljivanjem prve rakete iz Libana, kamoli da budu ispaljene brojne rakete. Izrael treba ući u rat jedino u slučaju da im je stavljena sablja na vrat. Lideri Izraela trebaju shvatiti da ne postoji nešto pod nazivom ‘taktički rat’. Nažalost, samo postoji veliki rat.”
Raialyoum je u nastavku pisao: “Eli Jišai, zamjenik premijera Izraela za vrijeme rata je izjavio: “Uprkos tome što je moć Hizbullaha neuporediva sa našom moći, on je sposoban uspješno voditi psihički rat, dok je Izrael bio medijski poražen tokom rata i tribina je bila u rukama neprijatelja. Nije bilo dana kada Nasrullah nije kvario naše raspoloženje i poigravao se sa živcima Izraelaca.”
Prema tome, vojni analitičari Izraela su saglasni da je Sejid Hasan Nasrullah izvanredan lider kojeg treba dobro slušati, jer postoji velika sukladnost između njegovih riječi i djelovanja.
Aleks Fišman, vojni analitičar dnevnog lista Yedioth Ahronoth  je objasnio da Izrael želi ponižavati lidere arapskih zemalja, ali na Bliskom istoku postoje izvanredni lideri. Kada Nasrullah prijeti, mi ga trebamo dobro slušati jer je on proveo sve svoje prijetnje i sve ono za šta se obavezao.
Ekspert za arapske poslove je u izjavi za 10. kanal izraelske RTV rekao: “Vjerujem izjavi Nasrullaha o preventivnoj moći Hizbullaha naspram Izraela. Trebamo ozbiljno shvatiti prijetnju Nasrullaha o ratu na Golanskoj visoravni.
Komandant kopnenih snaga izraelske armije je rekao: “Sejid Hasan Nasrullah je uspio sa vojnog aspekta pretvoriti Hizbullah u jednu od najmoćnijih organizacija svijeta i povećati borbenu moć svojih raketa i razvijati ratne metode na ratištima.

 

 

Top