STOPOSTOTNO JE ‘BOŠNJAČKA MAFIJA’ UBILA ĆELU! Ali zbog reakcija SDA Fahrudin Radončić ne želi imenovati ‘BOŠNJAČKU MAFIJU’

Sudija se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je “bošnjačka državna mafija” odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue. Sudija je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao…

Posljednji dan svjedočenja političara iz BiH Fahrudina Radončića u slučaju Nasera Keljmendija, specijalni tužilac EULEX-a, Andrew Hughes, počeo je pitanjima o ubistvu Selvera Lekića i o ranijoj izjavi Radončića da iza ubistva bh. kriminalca Ramiza Delalića, za kojeg se u optužnici navodi da je bio Keljmendiju rivalski gangsterski bos, stoji bošnjačka državna mafija. Radončić, predsjednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine, nije htio da govori više o tome ko stoji iza “bošnjačke državne mafije” zbog situacije nastale nakon njegovog svjedočenja u petak.

Tužilac je pitao svjedoka da li je ikada naredio Naseru Keljmendiju da unajmi Srbe da ubiju Ramiza Delalića, na šta je Radončić odgovorio: “Nisam, to je za mene uvredljivo pitanje”. Dodao je i da ne poznaje Strahinju Rašetu i Milana Mitića, koji su, prema optužnici, izvršili ubistvo Delalića.

Na osvrt tužioca o tvrdnji ko je odgovoran za ubistvo Delalića, Radončić je ponovo potvrdio “stopostotno” da je Delalića ubila “bošnjačka državna mafija”, da se na to nije pozvao na osnovu spekulacija a da je do tog zaključka došao na osnovu novinskih tekstova predatih sudu, u kojima se Delalić prijavio da otkrije ubice Nedžada Ugljanja, šefa tajne policije BiH.

Sudija se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je “bošnjačka državna mafija” odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue. Sudija je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao.

Na pitanje tužioca da li je obavijestio policiju o bilo kakvom dokazu koji za koji on zna u vezi sa ubistvom, Radončić je rekao da su “o ovom ubistvu govorili bivši agenti tajne policije na koje su izvršeni atentati, a da je policija radila na tome bez da se iko miješa u tome”. Radončić je odgovorio da to zna jer su mediji naveli da kantonalno tužilaštvo vodi istragu o onome što je Delalić rekao.

Na upit tužioca da li se vodi aktivna istraga protiv bošnjačke državne mafije, Radončić je odgovorio da ne zna šta radi državno tužilaštvo “osim što Dubravko Čampara (tužilac Tužilaštva BiH op.a.) pokušava da skrene istragu na Keljmendija, mene ili nekog drugog”. Na pitanje sudije zašto tako misli, Radončić je rekao da “na dan kada je predao kandidaturu za predsjedništvo, Hughes je pročitao optužnicu u Prištini koja je možda bila koincidencija”.

“G. Čampara je dobio kaznu visokog tužilačkog veća zato što se miješa u vom slučaju. Njegov brat je ministar unutrašnjih poslova, drugi bliski rođak je trenutno državni premijer, Denis Zvizdić, on je u meni vidivremo političkog rivala kojeg treba diskreditirati, i to pokušavaju godinama”, odgovorio je Radončić.

Radončić je na konstataciju sudije potvrdio da ono što Čampara radi ima političku pozadinu.

Dodao je da se Čampara miješa u slučaju protiv njega u BiH, iako nije uključen u to, te da je dao instrukcije svjedokinji Azri Sarić kako da svjedoči protiv njega.

Strah od “kompliciranja političkih prilika u BiH”

Na pitanje tužioca da li zna imena specifičnih osoba odgovornih za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio da je kao ministar sigurnosti o tome govorio u državnom parlamentu.

“Sve ovo što me pita tužilac mogao me je pitati u Sarajevu, a ne da me proglasi nepostojećim ministrom”.

Radončić je dodao da su sva imena objavljena u bosanskim medijima i da se trebaju potražiti. I pored insistiranja sudije, Radončić nije htio da odgovori na to pitanje.

“Nakon mog svjedočenja u petak, Stranka demokratske akcije (SDA) s kojom sam u koaliciji je objavila težak pamflet protiv mene i rekli su da će danas vidjeti kakve će mjere donijeti zbog mog svjedočenja. Ne želim da svojim odgovorima, koji za mene nisu relevantni, kompliciram političke prilike u BiH”, odgovorio je Radončić.

Na pitanje tužioca da li se ikada kandidovao kao protukandidat predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Radončić je odgovorio da su dva puta bili rivali i da je dva puta Izetbegović tijesno pobijedio. Da li je Keljmendi dao novac kada se Radončić kandidovao za predsjednika?

“To je sramotna provokacija”, odgovorio je i dodao da “tužilac ruši kredibilitet ogromne uspješne kompanije i postavlja tendenciozna pitanja koja nemaju uporišta u zdravom razumu a kamoli činjenice”. Dodao je da nikada nije dao novac i da sve to “kontroliše naša Centralna izborna komisija”.

Kada govorite o “bošnjačkog državnoj mafiji”, da li povezujete tu mafiju sa trenutnim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, upitao je tužilac, na šta Radončić nije htio da odgovori jer su pitanja “sugestivna i nisu politički korektna prema koalicionom partneru”.

Na pitanje da li je dao novac za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio: “Apsolutno ne”.

Uslijedila je pauza.

Svjedoku nepoznati detalji ubistva

Ranije u ponedjeljak tužilac je također pitao svog svjedoka o Radončićevom bliskom prijatelju Selveru Lekiću, da li mu je pozajmljivao novac, da li je imao problema sa drogom i oko njegovog ubistva.

Inače, Delalić se u optužnici protiv Keljmendija pominje kao neko ko je bio umiješan u ubistvo Selvera Lekića, na osnovu svjedočenja Šejle Turković. Ubistvo Delalića se, također po optužnici, smatra revanšom zbog ubistva Selvera Lekića, za šta se Keljmendi i njegova grupa smatraju odgovornima.

Radončić je, međutim, odgovarajući na pitanja tužioca i sudije, odgovorio da se ne seća da li je Selveru Lekiću pozajmljivao novac, da nije imao problema sa drogom, da je ubijen u restoranu u Sarajevu i da ga je ubio Mersudin Ćosović, a da su mu Delalić i Azra Sarić, Delalićeva djevojka koja je svjedokinja na suđenju Radončiću u Sarajevu, pružali prvu pomoć i pokušavali da spase život Selvera Lekića – to na osnovu svjedočenja Azre Sarića sa suđenja u BiH. Kako je naglasio, “tada su svi pričali da je Delalić pokušao da spasi život Selveru na licu mjesta kada je krvario”.

Dodao je da su mu nepoznati dalji detalji ubistva i da se znalo da je Ćosović bio ubica jer je bilo previše svjedoka.

Na pitanje tužioca da li je Belma Lekić, Selverova supruga iz drugog braka radila u Avazu, Radončić je potvrdio, te dodao da je radila “kao tehnički administrator, kurir u pravnoj službi neko kratko vrijeme.”

“Mislim da je dobila otkaz odmah poslije godinu dana”, rekao je. Porekao je da je Belma Lekić bila njegova sekretarica u Avazu i dodao da nikada nije zamijenila njegove sekretarice. Njegova lična sekretarica bila je Sejda Kastrat, a u odsustvu Mirsade Odobašić, kazao je Radončić.

Delalić – kontroverzna ličnost

Na pitanje tužioca da li se Radončić ikada sreo sa suprugom i udovicom Ramiza Delalića, Radončić je kazao da je ne poznaje, a na pitanje da li je neko razgovarao sa njom u njegovo ime, odgovorio je: “Apsolutno ne.”

Da li je neko u njegovo ime razgovarao sa Azrom Sarić prije nego što je svjedočila u ovom slučaju, Radončić je odgovorio: “Ne”.

Također je porekao da je nekada dao novac za odbranu Nasera Keljmendija i negirao da je sa njim ili bilo kim drugim pregledavao čitulje za Ramiza Delalića. Rekao je da nije otišao na sahranu zato što ni Delalić nije dolazio na sahranu njegovih bližnjih, kao i zato što je “za javne ličnosti jako rizično da idu na sahranu kontroverznih ličnosti”.

Zašto je Delalić bio kontroverzna ličnost, upitala je sudija.

“Zato što mu se sudilo za ubistvo tzv. srpskog svata. On je bio jako negativno percipiran u srpskoj političkoj javnosti i u srpskom narodu. I najviše je bio kontroverzan upravo zato što je optužen da je izvršio to ubistvo na Baščaršiji 1992. godine”, odgovorio je Radončić.

Radončić je dodao i da je prije rata postojalo pucanje između Delalića i Zijada Turkovića, i da postoji još jedan incident.

“Jednog dana poslije rata razbio je sve prodavnice u Sarajevu koje su prodavale svinjetinu.”

Na pitanje da li je ikada razgovarao sa Selverovim rođakom Ekremom Lekićem o osveti smrti Selvera Lekića, Radončić je odgovorio: “Ne”.

“Ja nisam imao razloga da se svetim za smrt Selvera Lekića. Ubica je poznat. Pokojni Delalić je tu bio vrlo korektan prema Lekiću. Ja sam legalista i nikad se ne bi svetio za bilo kakvo ubistvo, čak i da je u pitanju moja porodica. Dalje, ovdje smo na Kosovu, znam da se razgovara o jednoj mentalitetskoj stvari, ako je u pitanju krvna osveta, ona je isključivo u nadležnosti oca, braće i najuže porodice, a ne svjedoka na vjenčanju. Mislim da ni Lekići nisu razmišljali o osveti jer znaju ko je ubica i on je osuđen”, odgovorio je Radončić.

Tužilac više nije imao pitanja za Radončića o samom ubistvu.

Sudija Ana Adamska Gallant upitala je Radončića da li je Ekrem Lekić htio da se osveti za smrt Selvera Lekića, na šta je Radončić odgovorio: “Apsolutno ne jer oni nisu bliski srodnici”. Pojasnio je “da su oni sigurno bili prijatelji”.

Sudija je pitala i o tome s kim se i kada Šejla Jugo, svjedokinja u procesu i supruga Zijada Turkovića, udala, na šta je Radončić odgovorio da se udala za Zijada Turkovića, te odgovorio i da se udala poslije smrti Ramiza Delalića.

Sudija je htjela da zna i kada je Radončić saznao da je Šejla Jugo u vezi sa Turkovićem, na šta je Radončić odgovorio “onda kada se desilo to vjenčanje”, te da nije imao informacija od ranije jer“nije imao informacija ko je Zijad Turković”.

Sudija je upitala da li Radončić imao saznanja da je Zijad Turković bio jedan od lica za koje je policija sumnjala da je počinio ubistvo Delalića, što Radončić nije znao.

Radončić nije znao ni gdje je bio Keljmendi kada se ubistvo desilo, te da o tome nije razgovarao sa Keljmendijem ili Naserom Orićem.

Na pitanja sudije Radončiću, da li ima negativnih osjećanja prema Naseru Keljmendiju, da li je izdao naredbu da se Keljmendi ubije i da li je sa Šejlom Jugo Turković razgovarao da sa svojim suprugom organizuje ubistvo Keljmendija, on je na sva ta pitanja odgovorio sa “ne”.

“To su stvari koje su već osam puta presuđene pravosnažnom presudom iz Sarajeva, u kojima su upravo ove stvari osuđene kao teška kleveta i povreda moje ličnosti i nanijeta duševna patnja i ona (Šejla Jugo Turković) je morala da plati”.

Sudija je od Radončića zatražila te presude protiv Šejle Jugo Turković na osnovu kojih je osuđena za klevetu, odnosno zato što je, kako je Radončić rekao, “lažno tvrdila da sam naredio da se Delalić ubije i da je Naser Keljmendi uređivao tabloid Express u sklopu Avaza, da sam se bavio drogom i da sam bio lider albanske mafije, da sam u jednoj presudi osuđen jer nisam spriječio ubistvo Delalića, a da u drugoj me tereti da sam organizovao, da me je Delalić ucjenjivao kosovskim dosjeom, da sam špijun Kosova, i još puno toga”.Presude su iz 2012.,2013., 2014, i 2015.

Završeno je direktno ispitivanje Radončića, nakon čega sledi unakrsno ispitivanje odbrane Nasera Keljmendija.

(TBT, RSE)

Top