Srpskog svata Nikolu Gagovića ubio je Ramiz Delalić po nalogu Alijine SDA

ZA UBOJSTVO Ramiza Delalića odgovorna je bošnjačka državna mafija, a likvidirali su ga da “ne bi otkrio desetak političkih ubojstava”, izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić pred Osnovnim sudom u Prištini na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija.

        Kao svjedok tužiteljstva u slučaju Keljmendi, koji je osumnjičen za organizirani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i moguću umiješanost u ubojstvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, Radončić je rekao da je to Delalić najavio u intervjuu “Slobodnoj Europi” dva dana prije nego što je ubijen, prenosi beogradska “Politika”.

       “U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milijune maraka od SDA zato što je po njenom računu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH”, istakao je Radončić navodeći, između ostalog, i to da je u javnosti, nekoliko mjeseci nakon što je Delalić ubijen, “bilo mnogo špekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucjenjivao i tražio novac”.

Odgovarajući na pitanja suca, Radončić je izjavio, prenose mediji, da je Delalić “bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu, da je bio duboko involviran i da je čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika Aliju Izetbegovića”.

        On je dodao da je Delalić dva dana prije smrti “dao ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba”, a kopije tog intervjua, objavljenog nakon što je Delalić ubijen, Radončić je predao sucu, prenosi “Politika”.

        Rukovodstvo SDA posebno su potresle Radončićeve izjave koje je, nakon što je Delalića opisao kao “jednog od najpoznatijih ljudi u BiH i jednu od ikona rata”, izravno povezao s Alijom Izetbegovićem i ubojstvom srpskih svata Nikole Gardovića 1. ožujka 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji .

Iz Predsjedništva SDA naveli su da su, unatoč ranijim iskustvima s Radončićem, “zaprepašteni insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama”, koje je on iznio. “Posebno su nedopustive, i zbog toga ih s prezirom odbacujemo, netočne i zlonamjerne konstatacije izrečene u vezi s ulogom Alije Izetbegovića. Uvijek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne povijesne činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje “, priopćeno je iz SDA.

        Iz SDA je najavljeno da će konačan stav o svjedočenju Radončića i nekim drugim aktualnim događanjima priopćiti danas nakon sjednice Kolegija i Predsjedništva te stranke.

        Nekoliko dana prije odlaska u Prištinu na svjedočenje, Radončić je, govoreći o trenutnim odnosima SDA, s kojom je ušao u koalicijski odnos “iz nužde, da bi se stabilizirali odnosi u Federaciji BiH”, za jednu sarajevsku televiziju izjavio da on s Bakirom Izetbegovićem ima vrlo službene odnose.

        “Tu nije riječ o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji medvjed kojeg će netko vodati po vašarima “, rekao je tada Radončić.

Top