Zloupotrijebili Srbiju za napade u CG

Odnosi Srbije i Crne Gore jesu uzdrmani, ali nijesu trajno pogoršani jer ove dvije države imaju iste ciljeve, ocjenjuje prof. dr Žarko Korać.

“Odnosi Crne Gore i Srbije su svakako uzdrmani, ali je moj utisak da nijesu trajno pogoršani. Prosto ih povezuju slični ili identični ciljevi. Politika nije stvar apstraktnih istorijskih naklonosti kako se često na Balkanu misli, već zajedničkih ciljeva”, rekao je Korać za Pobjedu.

Ono što duboko brine je, kako ističe, da je Srbija poslužila kao ,,placdarm“ za agresivne, nezakonite i veoma opasne aktivnosti protiv legitimnog rukovodstva Crne Gore.

“Te aktivnosti  predstavljaju školski primjer miješanja u unutrašnja pitanja susjedne zemlje. Ne samo proruske grupe i pojedinci već, sve je očiglednije, i ruske službe su jako grubo zloupotrijebile Srbiju da bi, po do sada iznesenim podacima, pomogle organizovanje oružanih napada poslije završenih izbora u Crnoj Gori. Ne vidim kakve interese bi imalo sadašnje rukovodstvo Srbije da u tome učestvuje”, rekao je Korać.

On je istakao da se jedan dio Srbije i to prije svega njena nacionalistička elita, ne toliko obični građani, nikada nije pomirila sa nezavisnošću Crne Gore.

“Iako su mnogi od najglasnijih negatora crnogorske države skoro po pravilu crnogorskog porijekla, oni su vrlo agresivni i medijski glasni. Ovaj put tome je dodat sasvim novi element – želja Crne Gore da se priključi NATO savezu. Broj ljudi u Srbiji koji su imali interese da Crna Gora promijeni svoju i unutrašnju i spoljnu politiku porastao je. I oni su dobili ozbiljnu potporu Ruske Federacije, koja zbog odnosa sa Zapadom zbog aneksije Krima, ,,slučaj Crna Gora“ vidi kao lakmus test za svoj uticaj u regionu, naročito u Srbiji i Republici Srpskoj. Ovaj put crnogorski izbori su dobili međunarodnu dimenziju koju vjerovatno nikada u istoriji do sada nijesu imali”, rekao je Korać za Pobjedu.

Top