Oko 20 povrijeđenih u zemljotresu

Oko 20 osoba povrijeđeno je u zemljotresu koji je jutros u 7,40 časova zatresao centralni dio Italije, saopštile su vlasti te zemlje.

Premijer Italije, Mateo Renci, potvrdio je da za sada nema žrtava.

Prema navodima italijanskih vlasti, riječ je uglavnom o povredama lakše prirode, prenosi AP.

Renci je saopštio da, uprkos snazi zemljotresa, u ovom trenutku nema ljudskih žrtava.

On je, nekoliko sati uoči zemljotresa, rekao da će Italija obnoviti sve kuće, crkve i druge građevine uništene u nizu zemljotresa, koji su Italiju pogodili u posljednja dva meseca.

“Obnovićemo sve, kuće, crkve i preduzeća. Sve što treba da bude urađeno da bi se ova područja obnovila, biće urađeno”, rekao je Renci, a prenio Rojters.

Šef italijanske Službe civilne zaštite Fabricio Kurčo je naveo da Služba koristi helikoptere kako bi prebacila povrijeđene u bolnice i da bi procijenila štetu od zemljotresa.

On je saopštio da je posljednjih dana 1.300 ljudi sa pogođenog područja evakuisano na italijansku obalu poslije dva zemljotresa koja su se dogodila u srijedu i dodao da će evakuacija biti nastavljena.

Centralni dio Italije jutros je zatresao zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, saopštio je američki Geološki zavod.

Američki Zavod je prvo objavio da je jačina iznosila 7,1 stepen po Rihteru, ali je tu informaciju kasnije revidirala na 6,6 stepeni, prenio je Rojters.

U saopštenju Zavoda se navodi da je epicentar zemljotresa bio 68 kilometara istočno od grada Peruđe, na dubini od 1,5 kilometara.

Televizija RAI je objavila da je potres bio tako jak da je razbudio stanovnike Rima, koji su prijavili da su osjetili kako se tresu zidovi. Zemljotres se osjetio i na sjeveru i jugu Italije, kao i u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Glavatović: Nadam se da je ovo najjači udar

Direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović podsjetio je da je u istoj zoni prije nekoliko dana bilo više jakih zemljotresa.

„Zemljotresi nikada ne dolaze sami. Mislili smo da se time završava serija što se tiče maksimuma, međutim jutros se desio najjači udar. Nadamo se da je ovo najjači udar i da će se serija zemljotresa nastaviti manjim intenzitetom“, kazao je Glavatović za TVCG.

On je dodao da je uobičajeno što se zemljotres osjetio i u regionu, zbog njegove jačine. 

Nešto blaži zemljotres, od 6,4 stepeni po Rihteru, potresao je isto područje kod Peruđe i u srijedu, a osjetio se čak i u Rimu.

Agencija AP navodi da je taj zemljotres prošle nedjelje možda spasao živote građana danas, pošto su mnogi od njih i dalje spavali u automobilima ili su bili evakuisani u skloništa ili hotele u drugim djelovima Italije, pa su istorijski centri gradova na trusnom području uglavnom bili prazni.

Prije dva mjeseca je zemljotres na istom području sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi.

Top