Za nas mlade Jugoslavija je simbol lijepog

U bioskopima je počeo da se emituje film ZG80, priča o poslednjem organizovanom dolasku navijača u Beograd pred raspad Jugoslavije. Glumac Nikola Rakočević, koji igra u filmu Igora Šeregija, kaže da su nekada infantilne navijačke grupe iz tog vremena cijelo područje preplavile bijesom i agresijom.

Ko god nije živio u toj zemlji ima neku dozu nostalgije. Za većinu mladih ljudi Jugoslavija je sada simbol nečega lijepog, jedinstva, zajedništva, razumijevanja i zajedničkog djelovanja. Za starije je nešto drugo, za mnoge simbol jednog licemjernog djelovanja. Jugonostalgija postoji i kod mladih i kod starih. Ne govorim da to treba ponovo da se desi. Film kroz priču o navijačima i raspadu zemlje govori o svim tim pojvama i stvarima koji su određivale to vrijeme – od brendova koji više ne postoje do muzike koja se slušala”,objašnjava Rakočević.

Film se od 27. oktobra prikazuje u bioskopima, a gost Novog dana sada radi na predstavi “FBI dosije Nikola Tesla” po tekstu Neleta Karajlića. Premijera predstave planirana je za 19. novambar u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Top