SVJEDOČENJE FAHRUDINA RADONČIĆA: “Raffi Gregorian me je upozorio da se distanciram od Nasera Kelmendija, odmah sam ga poslušao”

U Palati pravde u Prištini počelo je svjedočenje bosanskohercegovačkog biznismena, predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudina Radončića u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija.

Svjedočenje Radončića u Prištini počelo je ispitivanjem specijalnog tužioca Andrewa Hughesa.

Hughes je Radončiću postavio pitanja o njegovoj ulozi tokom rata u Bosni i Hercegovini, odnosom sa Harisom Silajdžićem, o njegovoj vezi sa kabinetom kada je Silajdžić bio premijer a Alija Izetbegović predsjednik, te poznanstvom sa Fikretom Muslimovićem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Također je upitan o odnosu Ramiza Delalića Ćele i Sefera Halilovića.

Radončić je kazao da je tokom rata u BiH bio član štaba vrhovne komande i u kabinetu komadanta Armije BiH Sefera Halilovića, da sa Silajdžićem ima apsolutno dobro prijateljstvo od 1990-tih godina, te da su samo pojedina lažna “anonimna pisma” pokušala da ih konfrotiraju “na osnovu kojih mi smo se šalili”.

Kako javlja reporterka N1, Hughesa je, između ostalog, interesirao način na koji je Radončić kupio određenu nekretninu i da li je za nju platio u kešu.

“Ja bih od gospodina tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja. Mi plaćamo sve preko računa, mi ne radimo s kešom”, odogovorio je Radončić.

Međutim, on je kazao da ime Nasera Kelmendija figurira na listi partnera i saradnika njegove kompanije.

U kakvim je poslovnim odnosima bio, Radončić je odgovorio: “Kompanija ‘Avaz’ je od Kelmendija kupila određena vozila, a to su uradili direktori kompanije, ne ja lično”.

– Mi smo imali prvi hotel sa pet zvjezdica nakon rata u Sarajevu za strance i htjeli su da hotel ima blinder. Naši su direktori pronašli da jedino ko legalno prodaje blinder u Sarajevu je gospodin Kelmendi – kazao je Radončiću, prenosi RSE.

– Nisu tačni napisi da je Kelmendi poklanjao vozila “Avazu” – naveo je Radončić.

Pored toga, dodao je Radončić, u sklopu poslovnih odnosa sa Kelmendijem, Kelmendi je od “Avaza” kupio rezidenciju na Ilidži 2004. godine.

On je dodao da je sa Kelmendijem direktno pregovarao tadašnji predstavnik Avaza Muhamed Bakarević.

Tužioca Hughesa je također interesovao navodni sastanak Radončića i Kelmendija.

“Ja i gospodin Kelmendi nikada nismo imali zakazani sastanak u hotelu Radon Plaza, posebno ne onaj sastanak o kojem spekulišu mediji gdje su prisustvovali i (Ekrem) Lekić, (Naser) Orić, (Senad) Šahinpašić i drugi. Taj se sastanak nikad nije desio”, odgovorio je Radončić.

Kako je rekao na Kelmendija ga je upozorio bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

“Gospodin Raffi Gregorian me je upozorio tokom jednog sastanka u mojoj kancelariji da bih trebao da se pazim jer postoje neke sumnje oko Kelmendija. Poslije toga nismo više sarađivali sa gospodinom Kelmendijem”, poručio je Radončić.

Tužilac je potom počeo da pita Radončića kada se i kako upoznao sa Naserom Kelmendijem.

– Svi naši susreti su bili potpuno slučajni ili spontani – kazao je Radončić.

U sudnici se govorilo i o navodnom naručenju ubistva novinara Bakira Hadžiomerovića što je Radončić oštro demantovao te kazao da se sa Hadžiomerovićem fotografisao dva dana prije nego će krenuti prema Prištini na svjedočenje.

Kelmendijev advokat, Besnik Beriša, izjavio je za RSE da je svjedočenje Fahrudina Radončića predviđeno da traje tri dana, do ponedjeljka.

– Ovo je prvi put da se on izjasni i objasni sve i da se odbrani. Tužilaštvo je prekršilo njegova prava. Iako je svjedok, on mora da dokaže da je ono što je Šejla Turković rekla laž. Ona je jedina koja ga je pomenula. Ona ima motiv protiv njega, jer smatra da je njen muž zbog njega uhapšen i kažnjen. Radi se o osveti. Šanse su da će danas svjedočiti cijelog dana. Očekujem da će moći da objasni sve – kazao je Beriša.

Radončićev pravni savjetnik John Jones ranije je podnio zahtjev pred Osnovnim sudom u Prištini da se ime Fahrudina Radončića izbriše iz optužnice protiv Nasera Kelmendija, te da mu se omoguće mjere zaštićenog svjedoka.

Radončić je ranije rekao da se njegov poziv pred kosovskim sudom odnosi na poziv u svojstvu svjedoka.

– Sud EULEX-a je zabranio tužiocu Hughesu da me spominje kao optuženog već samo svjedoka – poručio je povodom tog slučaja Radončić.

Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Kelmendija je podiglo optužnicu u jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenju prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci. Iz Tužilaštva tvrde da je Kelmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.
Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Početkom 2015. je prvi put najavljeno da će Radončić svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odloženo.

Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom da između dvije zemlje ne postoji diplomatska, politička a ni pravosudna saradnja.

Ime Nasera Kelmendija već dugo stoji na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne substance od Turske do srednje Evrope.

Kelmendi je uhapšen na Kosovu u maja 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015. godine. Kelmendi se tada izjassnio da nije kriv ni pod jednoj tački optužnice optužujući bh. pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje pocesa u Bosni i Hercegovini.

Top