Ivo Komšić na Kazanima: Ovo je dokaz da se u pravičnoj borbi mogu desiti zločini

 
 

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je zajedno sa delegacijom Srpskog građanskog vijeća – Pokretom za ravnopravnost u BiH obišao spomen-obilježje Kazani na Trebeviću.

Tom prilikom delegacije su položile cvijeće i odale počast nevino ubijenim građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posjeti stratištu prisustvovali su i Igor Kamočaji, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH, Svetozar Pudarić i Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

a1

“Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo. Ovo je dokaz da se u jednoj pravičnoj odbrani grada mogu desiti zločini ako odgovorni ljudi o tome ne vode računa i ako ih povede strast za osvetom ili nekom politikom”, rekao je Komšić.

On je dodao da su Kazani razlog grižnje savjesti građana Sarajeva jer su se oni desili za vrijeme četverogodišnje opsade.

a2

Dunović je rekao da Sarajevu treba više priče o Kazanima, kao i spomenik na mjestu gdje su zločine počinili pojedinci iz Armije RBiH.

“Među ubijenima je bilo pripadnika Armije i zbog toga treba pričati otvoreno, jer niko ne treba štititi zločince. Treba se ograditi od te priče i reći da to nije bila zvanična politika Sarajeva. Moj prethodnik je pokrenuo inicijativu i izdvojio neka sredstva za idejno rješenje za izradu spomenika. I nakon nekoliko godina treba reći da kabinet potpredsjednika FBiH nije tražio taj novac nazad – čak smo spremni izdvojiti dodatna sredstva, ali Grad Sarajevo ništa nije učinio. Prošle godine je postojala priča da bi se do ove godine spomenik mogao izgraditi, tako da mislim da je Gradsko vijeće prava adresa za pitanje što spomenik nije napravljen. Mislim da je to sramota za Sarajevo”, rekao je Dunović.

a4

Gradonačelnik je rekao da je komisija pri Gradskom vijeću proglasila Kazane kao značajno mjesto za obilježavanje.

“Ono što nije uređeno jeste sadržaj spomen-ploče uz imena stradalih ljudi. Mi nismo dobili imena iako smo ih tražili od nekih institucija. Moramo konsultovati historičare da se borba za Sarajevo ne poistovijeti sa Kazanima, ali da se kaže da se desio zločin”, rekao je Komšić koji je potom položio je cvijeće na mezarju pripadnika specijalnih snaga koji su smrtno stradali u akciji Trebević II 26. oktobra 1993. godine u pokušaju hapšenja Mušana Topalovića Cace.

“Svirepo ubistvo pripadnika specijalnih snaga, koji su se nosili i obračunavali sa nosiocima i organizatorima zločina koji se desio na obroncima Sarajeva, zapravo je samo nastavak onoga što se desilo na Kazanima“, kazao je Komšić.

Tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni su i ubijani sarajevski civili. Tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH.

a5

Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Dešavanja u Kazanima mnogi smatraju mrljom na časnoj odbrani našeg glavnog grada.

Top