Rusi traže objašnjenje za 300 marinaca u Norveškoj

Rusija je odmah reagovala na ove vijesti i u saopštenju koje je poslato agenciji AFP se navodi da je zvanična Moskva “iznenađena razvojem situacije u Norveškoj”.

Oko 300 američkih marinaca biće raspoređeno u jednoj vojnoj bazi u Norveškoj od januara, što je potez koji će “uznemiriti” Kremlj, piše Politiko.

Ministarstva odbrane SAD i Norveške su postigla sporazum o “daljem unapređenju saradnje”, nakon što je u američkim specijalizovanim medijima objavljeno da Pentagon planira da pošalje kontingent svojih marinaca u skandinavsku zemlju zbog “ruske prijetnje” i narušenih odnosa dvije velike svjetske sile.

“Ovo će imati pozitivne posledice po naše već snažne bilateralne odnose. Vježbe vojnika SAD na našoj teritoriji predstavljaće nastavak bliske saradnje u bezbjednosnoj politici”, saopšteno je iz norveškog ministarstva.

Rusija je odmah reagovala na ove vijesti i u saopštenju koje je poslato agenciji AFP se navodi da je zvanična Moskva “iznenađena razvojem situacije u Norveškoj, sa kojom dijeli granicu”, prenosi B92.

“Uzimajući u obzir niz izjava norveških zvaničnika o odsustvu bilo kakve prijetnje od strane Rusije ka Norveškoj, želimo da razjasnimo zašto je Norveškoj toliko stalo da pojača svoj vojni potencijal”, naveo je u pisanom saopštenju Maksim Gurov, portparol ruske ambasade u Oslu.

Top