FAHRUDIN RADONČIĆ USKORO “FACE TO FACE” SA NASEROM KELJMENDIJEM?

SDA I SBB su dogovorile saradnju – koaliciju u trenucima kada Radončić preko Avaza proziva Vladu Nermina Nikšića da se „ugradila u posao sa Kinezima na Bloku 7 Termoelektrane Tuzla“. Istina, sa par godina zakašnjenja, priču o bloku 7 i ugrađivanju u cijenu, pokrenuli su mediji pod kontrolom Safeta Oručevića. Bitno za sve, na narednom ročištu na Sudu BiH u predmetu Radončić i drugi trebao bi svjedočiti Safet Oručević. Koincidencija? Teško.

b1

Fahrudin Radončić je napokon dobio sudski poziv da naredne sedmice pred kosovskim pravosuđem svjedoči u predmetu Naser Keljmendi i ostali. Naime, ni jedan medij u BiH nije do danas objavio da je Radončiću uručena sudska dostvnica i da će se uskoro, nakon dugovremenog skrivanja i bjesomučnog odlaganja i kupovanja vremena konačno sresti face to face sa Naserom Keljmendijem koji se,između ostalog, zajedno sa njim, tereti i za ubistvo sarajevskog ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele.Interesantna je ćutnja “dobro obaviještenih” novinara i Tv kuća, te medija od “vitalnog bošnjačkog nacionalnog interesa”, kao i zabrinjavajuća nezainteresiranost cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.No, to je tema za drugu priliku i moju , možda, narednu kolumnu za ovaj uistinu hrabri magazin i hrabru novinarsku ekipu koja mi je za ovo kratko vrijeme vratila nadu da je u ovoj nesretnoj zemlji s nesretnom i kriminalnom vlasti ostao makar iver neovisnog novinarstva.

Naime,da budem kratka, odlazak Radončića na Kosovo za mene znači i odlazak Radončića s vlasti jer će se, kako to kaže kolega A.Avdić u svojoj kolumni, “kosovski boj Fahrudina Radončića morati prenijeti i u Sarajevo”.Zato ne treba da vas začudi ako ubrzo na stranicama “Avaza” krene ponovno podmuklo čerečenje Rabije Čampare, majke jednog ministra i jednog tužioca istog prezimena, ali i ponovno nipodaštavanje i ismijavanje Sebije Izetbegović i cjelokupne njene obitelji na čelu sa Bakirom Izetbegovićem.

Naime, takozvana Grande koalicija, u javnosti poznata i kao Casa Grande koalicija (zbog dokazane veza Keljmendija i Radončića) polako ali sigurno postaje samo „koalicija na papiru“. Nije to ništa novo na našoj političkoj sceni, naprotiv stvari se ovdje često ponavljaju. Sjetite se, bilo je to prije nekoliko godina,kad je Zlatko Lagumdžija predsjednik SDP-a jednu večer otpočeo pravdati svoju besramnu koaliciju sa SBB-om Fahrudina Radončića.Neka vas ne iznenadi da se uskoro na nekoj TV ne pojavi podbuhlo lice Bakira Izetbegovića koji će, baš kao svojevremeno i Lagumdžija,besramno pravdati sebe i svoju stranku…

U međuvremenu je lider SBB-a izvijestio javnost da 2018.godine na izbore ide samostalno. Shvatio je Fahro zabludu da je SDA žestoka nacionalna stranka i da je glupo i besmisleno bilo njegovo koaliranje s njom. Dakle, „dvije koalicijske boje, zelena i plava, kojima je Allah obojio i nebo, i šume, i mora, i rijeke“, kako joj je pjevao Izetbegović, više ne postoji i izgleda da se sve to polaklo rastopa u momentu kad je Fahrudin Radončić potpisao dostavnicu da je primio poziv za svjedočenje na Kosovu.

“Otkako je prošle godine Radončić sjeo sa Izetbegovićem, izgubio je mnogo toga. Najznačajnije – izgubio je dva mjeseca slobode i 100 hiljada birača. Istina, i Bakir Izetbegović je, koliko god ga ubjeđivali da je ostvario najbolji rezultat u 21 stoljeću, SDA sveo na stranku lokalnog karaktera. Izgubio je Krajinu, izgubio je Zenicu, izgubio je Tuzlanski kanton. SDA se pretvorila u „sarajevsku demokratsku akciju“.

Pripremila:Šejla Jugo Turković

Top