Duraković: Nastavljam bitku, idemo na Ustavni sud

Bivši kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je da poštuje odluku Apelacionog odeljenja Suda BiH, ali tvrdi da će nastaviti pravnu bitku.

Advokat Durakovića, Nedim Ademović na konferenciji za medije rekao je da je njegov klijent za tu odluku saznao putem medija, prenosi Fena.

“Najavljujem da ćemo u najskorije vrijeme podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražićemo privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Opštine Srebrenica”, kazao je Ademović.

Apelaciono odeljenje Suda BiH odbacilo je žalbu Durakovića za poništenje izbora u Srebrenici i ponovno prebrojavanje glasova, čime je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH postala pravosnažna.

Očekuje se da se Apelaciono odeljenje Suda BiH, kako su rekli u CIK-u, u narednim danima oglasi i o prigovoru koalicije SDA-SBB po istoj stvari nakon čega će se u potpunosti razriješiti situacija oko izbora za načelnika opštine Srebrenica i Skupštine opštine Srebrenica, prenio je sajt N1.

Žalbe na utvrđene rezultate lokalnih izbora u Srebrenici podnesene su sa ciljem osporavanja rezultata izbora nakon utvrđivanja nepravilnosti na sam dan izbora s obzirom na to da se, kako se tvrdi, brojnim građanima dozvolilo da glasaju sa neregularnim dokumentima, kao i da je policija upala u Opštinu Srebrenica nakon čega izborni materijal nije bio pod nadzorom Opštinske izborne komisije.

Na lokalnim izborima koji su u BiH održani 2. oktobra u Srebrenici je nakon više godina pobijedio kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičh, što Duraković ne želi da prizna.

Top