Trump pozvao Amerikance da “maštaju na veliko” i da mu pomognu isušiti “Vašingtonski blato”

REPUBLIKANSKI kandidat za predsjednika SAD – Donald Trump – održao je u Pennsylvaniji svoj dosad možda najznačajniji preizborni govor.

          Nastupio je, naravno, pred svojim pristalicama u Getisbergu gdje je 1863. godine došlo do odučujuće bitke u američkom građanskom ratu. Odabir ovoga grada nije bio slučajan jer je Trump odmah na početku rekao:

          “Sjetite se tog dijela naše istorije. Mi moramo prevladati razlike koja preživljavamo danas. Mi smo veoma podijeljena nacija. Ja nisam političar i nikad nisam ni želio da to budem. Ali, nisam mogao sjediti po strani kada sam vidio u kakvoj nevolji je naša zemlja. Osjetio sam da moram  da dejstvujem “.

          Odmah u nastavku je kazao: “Iz blizine sam mnoge godine gledao naš sistem. Znam kako funkcionišu Washington i Wall-Street, znam kako namještaju pravila igre protiv običnih Amerikanaca “.

          Trump je osudio američke vojne avanture u drugim zemljama i upozorio:

          “To ne može trajati vječno. Te bitke ne mogu dobiti oni koji ih sada vode jer ne znaju dobijaju ratove. “

          Ukazavši da sve to čini jedinstveni sistem, podvukao je: “Promjene u taj iskvareni sistem mogu biti unesene samo spolja. Činjenica da su Washington i njegov establišment ovoliko pokušavali da zaustave našu kampanju samo dokazuje da ona sa sobobom donosi promjene koje su moguće samo jednom u životu. “

          Vrativši se na “iskvarenost sistema”, Trump je ponovo naveo da je istraživački centar Pew utvrdio da u SAD postoje 24 miliona biračkih kartica koje su ili nevažeće ili netačne, a da je za učesrvovanje na predsjedničkim izborima registrovano  1,8 pomrlih stanovnika SAD.

          Republikanac je ocijenio da Hillary Clinton po zakonu uopšte nije smjela biti kandidat za predsjednika SAD i da su FBI i Minsitarstvo pravde SAD prikrili njene prijestupe, među kojima je i  lažno svjedočenje:

“Hillary Clinton je kandidovana – rekao je – protiv cijelog američkog naroda, protiv svih američkih birača”.

          Dijelom “korumpiranog sistema” nazvao je “nepoštene mainstream medije”: “Oni su korumpirani. Oni lažu i izmišljaju da bi kandidat koji im nije po volji izgledao što je moguće gore i opasnije. Ti mediji smanjuju broj prisutnih na mojim mitinzima, a povećavaju broj prisutnih kad govori Clinton. U štampi, osim toga, objavljuju samo one rejtinge koji pokazuju prednost Clintonove “.

          Na ovom mjestu je dodatno poentirao, obrativši se svim prisutnim:

          “Ako se ovako bore protiv mene, koji imam neograničene resurse za suprotstavljanje, šta tek mogu vama da urade!”

          Nova poenta je glasila ovako: “Problemi SAD ne mogu se riješiti putem političara koji i jesu uzrok problema. Mi ćemo isušiti vašingtonsko blato. Da se poslužim Lincolnovim riječima: obećavam da ću vašingtonsku elitu zamijeniti novom vladom koju izabere narod i koja će biti za narod. “

          Poslije ovog i ovavkog udara na vašingtonski establišment i sve one koji stoje iza kandidature Hillary Clinton, Trump je izložio svoje predsjedničke namjere i obećanja koja je nazvao “Ugovorom sa američkim biračima”. Pritom je naglasio da će te mjere vratiti u Washington poštenje, podnošenje računa biračima i neophodne promjene.

          “Ugovor” – već u prvih 100 dana – predviđa mjere za iskorjenjivanje korupcije, mjere za zaštitu prava radnika, uspostavljanje ustavnog poretka i niz drugih inicijativa. Među njima su i ograničavanje broja mandata kongresmena i zabrana funkcionerima Bijele kuće i članovima Kongresa SAD  da lobiraju za interese stranih kompanija (pet godina nakon napuštanja funkcije, odnosno po isteku posljednjeg mandata).

Predviđa također: likvidaciju Obaminog sistema zdravstvenog osiguranja, preispitivanje trgovinskog sporazuma sa Meksikom i Kanadom, ukidanje ograničenja na eksploataciju nafte, povećavanje investicija u oružane snage, smanjivanje poreza za srednju klasu i suzbijanje ilegalnog useljavanja …

          Poslije ovoga se obratio sunarodnicima: “Molim aamerički narod da se digne iznad buke i nereda u našoj iskvarenoj politici i da bude pun vjere i optimizma koji su uvijek bili središnji element američkog karaktera. Molim vas da maštate na veliko! “

          Trump je u Getisbergu govorio 45 minuta.

Izborni stožer Clintonove odmah je na ovo reagovao. Objavio je da je ovaj njegov govor – zajednom sa “Ugovorom” – “haotičan” i u dobroj mjeri zasnovan na “teorijama zavjere”.

           Njegova portparolka Kristina Reynolds izjavila je: “Kao i dosadašnja Trampova izborna kampanja, i ovaj govor je uznemiravajući nagovještaj kako će izgledati Trampovo prvo predsjedničko obraćanje Kongresu SAD. Sve što je izložio potpuno je haotično i zasnovano na teorijama zavjere, a ne daje odgovore na probleme američkih porodica. “

Top