Prodaje se imovina SFRJ u Tokiju, Njujorku…

Zajednički odbor za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ na 18. sastanku, koji je 20. i 21. oktobra održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji, usvojio je rezoluciju koja definiše iduće korake u procesu zajedničke prodaje nepokretne imovine u Bonu, Bernu, Njujorku i Tokiju, javlja Anadolija.

Takođe su pripremljene zajedničke note upućene nadležnim vlastima zemalja gdje su smještene nekretnine bivše SFRJ s nejasnim statusom. Rezolucija navodi metodologiju rada zajedničkog odbora u periodima između redovnih sjednica i postavlja jasne mjere u vezi sa fizičkom podjelom nekih od većih kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, Moskvi i Nju Delhiju.

Ovlašteni predstavnici država nasljednica su otvorili diskusiju o nepokretnoj imovini koja nije još uključena u Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ovlašteni predstavnici se nijesu usaglasili u vezi s tumačenjem aneksa B pomenutog sporazuma, u vezi s daljom distribucijom diplomatske konzularne imovine bivše SFRJ.

Slovenija će koordinirati daljim aktivnostima.

Sljedeći sastanak zajedničkog odbora biće održan u martu 2017. godine u Beogradu.

Pored ovlaštenog predstavnika Bosne i Hercegovine, Adnana Hadžikapetanovića, sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatske, Tonči Staničić, Srbije Veljko Odalović, Makedonije Aleksandar Ugrinoski i Slovenije Stanislav Vidovič.

Top