Deset zanimljivosti o ruskom ministru obrane Sergeju Shojgu

Sergej Kuzhugetovich Shoygu je služio u ruskoj vladi kao ministar odbrane, još od  2012. Prije toga, Shoygu je bio glavnokomandujući  Ministarstva za vanredne situacije (EMERCOM) u razdoblju od 1991. do 2012. ministar obrane Shoygu ima čin glavnokomandujućeg ruske vojske.

1.Ime oca  Sergeja Shoygu je Shoygu, a njegova prezime je Kuzhuget. Kad Kuzhuget Shoygu, otac Sergej Shoygu, izvadio pasoš za njega , službenik koji je izradio pasoš napravio je grešku i zamijenio ime i prezime.

2. Kada Sergej Shoygu predsjedavao EMERCOM, nije sjedio u uredu cijelo vrijeme, već je putovao različitim dijelovima Rusije, koja su bila pogođena katastrofama.. Kada su ga pitali zašto je to radio, gospodin Shoygu je odgovorio: “Ne želim da budem spasioc, koje cijenim neizmjerno,  i nikada me nemojte  pitati  da li sam bio tamo.”

3. Shoygu voli klasičnu muziku i svira gitaru vrlo dobro.

4. Ministar obrane Sergej Shoygu ne ide iz Rusije za odmor. On troši sve svoje ljetovanje u zemlji i voli da ide u svoj rodni Sajan Planinu.

5. Shoygu drži apsolutni rekord u pogledu obavljanja funkcija  među svim savremenim ruskim političarima u rangu ministra. On je predsjedavao EMERCOM od 1991. do 2012. Tokom tog vremena, broj zaposlenih u odjeljenju povećao se sa 150 ljudi na 300.000 ljudi.

6. Sergej Shoygu je umjetnik, on je sklon slikarstvu. Shoygu slika  akvarel tehnikom na mokrom papiru. Osim toga, on se bavi i duborezom, pa čak i ima svoj spstveni studio.

7. Godine 1991, Shoygu nadzirao rad kako bi se spriječio pad od 700 tona cijevi u Rafineriji nafte Ufa. Događaj je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

8. U veljači 2009. godine, Sergej Shoygu predložio uvođenje kaznene odgovornosti za uskraćivanje pobjedu Sovjetskog Saveza u Velikom Domovinskom ratu.

9. Tokom Shoygujeve  službe kao ministra odbrane, broj profesionalnih vojnika  (300.000) a broj regruta  (276,000) po prvi put u ruskoj vojnoj istoriji.

10. Ministar obrane podržava “Spartak” u nogometu i CSKA u hokeju.

Balkanbreakingnews.com

Top