KAŽNJENI ZBOG ŠIRENJA GOVORA MRŽNJE: Sefer Halilović, SNS i Ujedinjena Srpska moraju platiti novčane kazne

Srpska napredna stranka je kažnjena sa 6.000 KM, BPS Sefer Halilović sa 5.000 KM, a stranka Ujedinjena Srpska sa 3.000 KM

 Centralna izborna komisija BiH je na današnoj sjednici izrekla novačane kazne za tri politička subjekta zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

 

Sa 6.000 KM kažnjena je Srpska napredna stranka jer je njen pristalica na predizbornom skupu održanom 29. septembra u Bratuncu koristio jezik koji može izazvati širenje mržnje, koji je uvredljiv i ponižavajući u odnosu na spolnu pripadnost.

 

Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović kažnjena je sa 5.000 KM jer je njen predsjednik na predizbornom skupu održanom 26. septembra u općini Novi Grad Sarajevo koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje.

 

Politička stranka Ujedinjena Srpska kažnjena je sa 3.000 KM jer je njen predsjednik gostujući u TV emisiji 28. septembra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje.

 

Odluke o izricanju navedenih novčanih kazni nisu pravosnažne, a na njih je u roku od dva dana od dana prijema odluke moguće izjaviti žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH, saopćeno je iz CIK-a.

Top