Važna izjava sirijskog komandanta u Alepu o ISIL-u, Mosulu i premještanju ISIL-a u Siriju

”Saudijska Arabija i Amerika snažno pokušavaju staviti sirijski grad Deir ez-Zor na raspolaganje ISIL-u”

Komandant u Alepu je, spomenuvši negativne poteze Tel Aviva, Vašingtona i Rijada u podršci ISIL-u, rekao da pomenute strane namjeravaju staviti sirijski grad Deir ez-Zor na raspolaganje ove terorističke grupe.
Prema izvještaju sirijske novinske agencije SANA, anonimni komandant u Alepu je, u reakciji na najnovija dešavanja u gradu Alepu i nastojanje iračkih snaga za tjeranje terorističke grupe ISIL-a iz Mosula, rekao:
–    Postoje pouzdane informacije koje pokazuju da Amerika zajedno sa Izraelom i Saudijskom Arabijom namjerava premjestiti ISIL iz Mosula u Siriju bez ikakvih ljudskih žrtava i poraza. Zanimljiva tačka u tome je čudna sposobnost ovih zemalja u tom potezu (primoravanju ISIL-a da napusti Mosul), dok ove zemlje navode stav da se bore protiv ISIL-a.
–    Svako ko premjesti ISIL u Siriju, učestvuje u obezglavljenjima i ubistvima od strane ove terorističke grupe u Siriji. Stoga, nećemo biti nemoćni naspram ISIL-a, tako da će se pokajati saveznici ove terorističke grupe.
–    Saudijska Arabija i Amerika snažno pokušavaju staviti sirijski grad Deir ez-Zor na raspolaganje ISIL-u, ali mi smo informisani o tome i nećemo dozvoliti da Amerika i njeni saveznici sprovode svoj scenario.
–    Trebaju se identifikovati međunarodne strane koje sprječavaju strategiju za krizu u Alepu.
–    Koja je skrivena tajna podrške Izraela ISIL-u? Svima je poznata otvorena podrška ovog režima terorističkim grupama posebno Al-Nusra frontu.
–    Sarađujemo sa Vladom u Siriji u slanju pomoći civilima koji su pod blokadom terorista.
–    Podržavamo one pregovore koji štite civile. Vlada u Siriji nama može dati prvu i zadnju riječ.
–    Smatramo da su terorističke grupe odgovorne za sprječavanje pružanja pomoći civilima kao i za njihovo iskorištavanje za ljudski štit.

 

Izvor:SANA

Top