PRDEKANA “Slučaj ‘Referendum’ je politički proces”

Član Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Nedeljko Glamočak izjavio je danas, nakon što je dao izjavu u Tužilaštvu BiH u Sarajevu u vezi sa održavanjem referenduma, da je riječ o političkom procesu, imajući u vidu sa čime se sve ova zemlja susreće – od organizovanog kriminala, političke korupcije do prijetnje terorizmom.

“Mislim da bi akcija pravosudnih organa u ovoj zemlji trebalo da bude na tim pitanjima, a na na ovom”, rekao je Glamočak novinarima.

S obzirom na način na koji funkcionišu tužilaštva između sebe, Glamočak smatra da nije bilo problema da se izjava uzme i u tužilaštvu u Banjaluci.

Glamočak, koji je saslušan u svojstvu svjedoka, rekao je da je danas odgovarao na pitanja o postupcima i procedurama koje su dovele do referenduma i radu komisije.

On je dodao da ne zna kakvi su dalji koraci Tužilaštva BiH, ocijenivši da kako bude odmicalo vrijeme od izbora ovo pitanje će pasti u zaborav.

Glamočak je istakao da u ovom slučaju nema ničije odgovornosti, napominjući da je referendum demokratsko pravo građana koje nikoga nije ugrozilo, niti će ugrožavati.

“Zabraniti referendum u ovoj zemlji bilo bi krajnje apsurdno”, zaključio je on.

Prethodno je danas u Tužilaštvu BiH saslušan član Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Srpske Davoš Šešić, koji je u izjavi novinarima nakon saslušanja takođe ocijenio da je riječ o političkom procesu, dodajući da smatra da se treba baviti suštinskim problemima – korupcijom i kriminalom.

“Mislim da ovo neće ići dalje od saslušanja”, dodao je Šešić.

U pozivu Tužilaštva BiH se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog “krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava”.

Izvor: Srna

Top