VIDEO INTERVJU SAFET ORUČEVIĆ O MOSTARU: Šta ćemo mi u hrvatskom paketu? Mi smo u Dejtonskom paketu!

«Kriza je počela kada je SDA podržala HDZ, odnosno Ljubu Bešlića za gradonačelnika Mostara. Tada počinje i priča o takozvanoj ugroženosti Bošnjaka»

 Dok se Mostarcima uporno servira atmosfera navodne nemogućnosti postizanja dogovora i navodne ugroženosti, upravo je Mostar prije ravno 20 godina imao prve slobodne, demokratske izbore u BiH.

 

Na jednoj strani blok za jedinstveni Mostar, a na drugoj ideologija podjela i idejni tvorci takozvane Herceg-Bosne.

 

Rezultat – pobjeda građana za jedinstveni Mostar, prvo tada 1996., pa i godinu poslije i na koncu 2000. godine.

 

Sve ovo prikazano je na video prezentaciji, ali i rezultati posljednja dva izborna ciklusa u Mostaru –

2004. i 2008.

 

«SDA, SBiH i SDP su imali 18 vijećnika, koji su birali gradonačelnika. Godine 2004. mi smo trebali imati gradonačelnika.

 

Izborna pravila su bila takva da je gradonačelnik mogao biti iz ovih stranaka, koje su pobjeđivale», podsjetio je nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

 

Kriza je, kaže, počela kada je SDA podržala HDZ, odnosno Ljubu Bešlića za gradonačelnika Mostara. Tada počinje i priča o takozvanoj ugroženosti Bošnjaka.

 

«Tada je Tihić potpisao sa Čolakom da će za četiri godine Bošnjaci imati gradonačelnika. Godine 2008. opet SDA pobjeđuje i od te godine nemamo izbora.

 

Te godine SDA nije dala ni SDP ni SBIH, nego HDZ i gradonačelnik postaje Ljubo Bešlić. Oni nama sada kažu da su njih Hrvati ugrozili.

 

Ne, oni su sve nas ugrozili i to zbog onih sto fotelja što ona zelena boja koristi u Gradskom vijeću u institucijama”, upozorio je Oručević.

 

Podsjetio je i da je 2014. godine odnos snaga u Skupštini HNK bio 16 naprema 14 u korist probosanskih stranaka.

 

«Sad su mogli izabrati Bošnjaka premijera, da ne bude Nevenko Herceg. Ali ne može, jer su se dogovorili u Sarajevu da je ovo hrvatsko.

 

Pokloniš pobjedu i onda kažeš da se bojiš. Hoću da se eliminišemo straha i tzv. dominacije nad nama.

 

Prema rezultatu popisa stanovništva, samo su četiri hiljade razlike između Bošnjaka i Hrvata, ali imamo nekoliko hiljada Srba i ostalih.

 

Nigdje nema superiorne dominacije koja može u izborima napraviti bilo kakav poremećaj. Mi smo ostali jedan od najvećih multietničkih gradova u BiH”, kazao je Oručević.

 

«Šta ćemo mi u hrvatskom paketu? Mi smo u Dejtonskom paketu. Ne može nas niko staviti u svoj paket.

 

Neko je pustio da nas stavljaju u te pakete. Neka se Hrvati bore za svoja prava gdje god su ugroženi, ali dajte da se mostarska, ova obična pitanja riješe.

 

Malo je pitanja ostalo u Mostaru, a pretvorili su nam ih u ogromna nacionalna pitanja”, zaključio je Oručević. 

 

(Vijesti.ba)

Top