FBI istražuje umješanost Rusije u hakovanje mejlova Podeste

Stoun je odmah odbacio ove optužbe, navodeći da su one “netačne i neosnovane”, a demant je stigao i od ruskog ambasadora u SAD Sergeja Kisljaka.

Šef izborne kampanje Hilari Klinton rekao je da Federalni istražni biro (FBI) istražuje moguću umješanost Rusije u hakovanje na hiljade njegovih privatnih mejlova za šta postoji mogućnost da su unaprijed znali u suparničkom taboru Donalda Trampa.

Ukoliko se ovi navodi Džona Podeste potvrde kao tačni, to će ukazati na vezu Rusije i američke predsjedničke kampanje, navodi agencija AP.

Podesta navodi da je centralna figura ove priče Rodžer Stoun – dugogodišnji Trampov savjetnik – za kog se navodi da je bio u kontaktu sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

“Smatram da je razumno za pretpostaviti, ili zaključiti, da su Stoun iz izborne kampanje Trampa unaprijed bili upozoreni na to šta će Asanž da uradi”, rekao je novinarima Podesta.

Stoun je odmah odbacio ove optužbe, navodeći da su one “netačne i neosnovane”.

Demant je stigao i od ruskog ambasadora u SAD Sergeja Kisljaka.

“Pažljivo pratimo izbornu kampanju u zemlji. Ne mješamo se u unutrašnje stvari SAD, ni saopštenjima, niti elektronskim ili nekim drugim sredstvima”, istakao je ruski ambasador na predavanju u Vašingtonu.

Vikiliks je nedavno u dva navrata objavio hakovane mejlove Podeste, u kojima se često pominju bivši predsjednik SAD Bil Klinton i njegove vanbračne afere.

U tim hakovanim mejlovima ljudi bliski Bilu i Hilari Klinton predlažu da bivši predsjednik zbog vanbračnih afera bude manje uključen u predsjedničku kampanju svoje supruge, prenio je RT.

U mejlovima se ne navodi puno ime Bila Klintona, već skraćenica WJC, što su prva slova njegovog punog imena – Vilijam Džeferson Klinton.

Top