Turska: Zbog Sirije bi mogle da zarate Rusija i SAD

Dok Turska i njeni zapadni saveznici pozivaju sirijskog predsjednika Bašara Asada da siđe sa te funkcije, Moskva podržava režim u Damasku.

Ukoliko se rat preko posrednika u Siriji nastavi, turske vlasti strahuju da bi svijet mogao da zapadne u globalni rat u kojem će se na suprotnim stranama naći supersile Rusija i SAD, izjavio je danas zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

“Ako se taj rat preko posrednika nastavi, otvoreno kažem da će se Amerika i Rusija naći na ivici rata”, istakao je Kurtulmus u intervjuu za tursku agenciju Anadoliju, a preneo je Frans Pres.

On je upozorio da će sirijski konflikt dovesti svijet “na rub velikog regionalnog ili svjetskog rata”.

Dok Turska i njeni zapadni saveznici pozivaju sirijskog predsjednika Bašara Asada da siđe sa te funkcije, Moskva podržava režim u Damasku, navodi AFP.

Kurtulmus je u intervjuu Anadoliji takođe istakao da su turske snage u kampu Bašika na sjeveru Iraka “legitimne” i da će ostati u toj zemlji “koliko god je potrebno”.

Tenzije između Iraka i Turske su porasle nakon što je Bagdad prošle nedjelje nazvao Ankaru “okupatorskom snagom”, nakon što je turski parlament podržao produženje mandata za vojne operacije u Iraku i Siriji za godinu dana.

Top